30.12.11

Selesai Sudah 1 Perkara

dah habis praktikal semalam. alhamdulillah. tapi final report tak siap lagi. presentation ntah ke mana. hurm. biarlah. taknak fikir lagi. nak duduk diam2. nak tenangkan fikiran.

maka dengan ini, saya mengisytiharkan bahawa:
PC, TELEFON DAN PASSCARD INI BUKAN MILIK SAYA LAGI.

huhu. PC ni lah yang banyak berjasa walaupun masih dengan window-xp, dengan microsoft office 2000, dengan IE version 6. nasib baik budak computer science. bolehlah stakat nak upgrade version IE tu. wakakaka.

telefon hitam tu la yang saya guna untuk hubungi rakan-rakan tersayang andai ada masa terluang. call nat, mila, cikyin, atie, bun, cepah, rumah sendiri. pendek kata banyak guna phone office.

passcard tu lah saya bawak kalau bajet nak bebas keluar masuk main gate TM. tapi tak pakai pun. pegang kat tangan je. takyah nak skema sangatlah kan.

wokey. babai. lain kali cerita panjang k. nak tau? esok nak balik kemaman. hantar paang. sedihnya. takleh g tengok pelancaran jersi red warrior untuk musim depan. hurm..

26.12.11

Minggu Terakhir

ini minggu terakhir saya di CMU, Telekom Kota Bharu. rasa? -macam2 ada

ada rasa suka. ada rasa duka.

suka sebab boleh rileks. boleh baca novel yang tak sempat baca. boleh balut novel.
duka sebab akan berpisah dan akan jauh. jauh dari kawan-kawan universiti dan staff CMU yang saya sayang.

sayang?
ye. sayang. banyak kenangan bersama kalian yang tak mungkin saya lupa. sungguh.

dulu hati saya selalu menafikan kata-kata cikgu bm saya, Pn Rosnani. cikgu cakap "alam universiti lah yang paling indah." saya tak percaya sebab masa di uia, saya rasa zaman persekolahan especially SMK Zainab 2 adalah kenangan terindah buat saya. ini bukan bermakna SMU (A) Maktab Pengajian Islam tu takde kenangan. ada. kawan2 MPI lah sahabat sejati saya. saya tak lupa mereka.

sekarang, terbukti. alam universiti lah yang terindah. kalaulah adik2 yang baca ni tak masuk U lagi, berlajarlah bersungguh-sungguh dik. kita kutip pengalaman di universiti. kita tambah kawan di universiti. ingat pesan kak kebayan ni ye. heh.

sedihnya. lagi 3 hari di CMU.

p/s: JAM, SILA BERHENTI BERPUTAR.

21.12.11

19.12.11

Terima Kasih, Awak

terima kasih, awak
kerana menjaga hati saya

walau peluang di depan mata


terima kasih, awak

kerana tak melukai hati ini
dengan kesilapan sama berulang kali


terima kasih, awak

kerana buat saya rasa bahagia

hanya hati merasa indahnya cinta

hingga tak terungkap dengan kata-kata


terima kasih, awak
untuk dulu, kini dan selamanya

hanya awak di hati saya


forever love, ecah.

-selamat ulang bulan ke-20 encik 9-

18.12.11

Majlis As-Syura TM Kota Bharu

15 disember 2011 = khamis. TM kota bharu yang merangkap tempatku berpraktikal telah mengadakan majlis sambutan as-syura. kat kelantan ni kiranya macam majlis turun temurun la bila tiba bulan muharram. ok readers comel2 hensem2. jom layan gambar pulak

csm: hiris bawang

cmu: hancurkan daging yang berlemak tu.
p/s: abaikan gadis bertudung merah. sebab dia orang csm. hehe

cmu kena goreng bawang dari csm. with my beloved cmu staff kaksah, kaknurul n kakbib

kawah kami paling besar. ada je budak tudung merah ni ek. dah kamera dia, mestilah dia ada.

yang baju purple tu supervisor saya. yang baju hijau tu, sekampung ngan saya abe ji. yang baju merah tu suami saya kakbib. baju putih tu pulak, orang tmpoint.


meriah yang tak berapa nak meriah. tapi tetap indah walaupun hari hujan.

bab pecah telur memang terror saya ni. pakar bebenor wei. jangan jeles.

okey. selama berpraktikal, 15 disember 2011 adalah hari paling lambat saya sampai rumah. tunggu syura ni lah. eh, berbaloi tau. mama dan mami kata sedap. ouh well, tengoklah pulak resepi dan kerjasama siapa kan? haha *berlagak di sini

p/s: pening fikir pasal presentation and final report!

15.12.11

Saya Mahu Novel Ombak Rindu dari Eyriqazz.Com


ada give away novel ombak rindu cover baru dari eyriqazz.com lah. perghh.. kalau bertuah dapatlah novel ombak rindu yang baru ni. yang ada, dah lama. hurm, barang free kan. apa salah cuba nasib. tak kena bayar pun. untung sabut timbul, untuk saya orang tak tahu. heheh

oklah. untuk melengkapkan syarat-syarat dari empunya blog. sila baca ni~

Entri kegemaran saya di Eyriqazz.Com adalah Novel Ombak Rindu Bagaikan Pisang Goreng Panas (http://www.eyriqazz.com/2011/12/novel-ombak-rindu-bagaikan-pisang.html) kerana dari entry ni lah saya tahu akan ada give-away novel ombak rindu dengan cover baru. jadi, dengan segera jadi follower dan join :-)

sekian, terima kasih

14.12.11

Jom Hilangkan Parut

tangan saya yang comey-lotey ni dah tak berapa nak comel sekarang. sebab kena minyak panas. panas ke? panaslah sangat, kan. kalau tak, takkan sampai ada parut hitam ala-ala bontot kuali ni. see?
tangan kiri. harap maklum

nanti bakal kakak ipar atau bakal makcik ipar atau bakal maksu ipar atau siapa je bakal yang mewakili encik 9, erk.... nak sarung cincin tak cantik lah kalau ada parut! grrrr. menci! menci! ----> gedik gitu (nyampah!)

walaupun kes kena minyak panas ni dah lama. sabtu = 10 disember 2011. sekarang baru sibuk nak cari ubat hilangkan parut. sebab? sekarang kesan tu makin hitam. awal-awal dulu tak nampak sangat. ingatkan takde lah teruk mana. so buat-buat cool lah. takmau manja-manja. dah besar dah. nak kahwin dah pun. hehe

so, dengan rajinnya saya ke kian farmasi ditemani oleh encik 9. eh. mestilah dia ikut. kan nak cari ubat untuk kepentingan keluarga dia jugak. supaya tak sakit mata bila sarung cincin nanti. hahaha pehal aku ni gedik semacam untuk entry kali ni?

dah. korang, kalau kena minyak panas boleh cuba ubat ni. saya tak tahu lah berkesan ke tak. baru nak cuba. belum cuba belum tahu. harap-harap terbaik la ubat ni.

thailand mari lor

weh. saya je kecoh ada parut apa semua. encik 9 kena ekzos motor lagi banyak. takde pun beli-beli ubat. guna minyak gamat je. haha tapi kan, ada parut. lol~!

p/s: bukan tak pandai masak, tapi... dah nasib nak kena minyak panas. takdir! faham?

12.12.11

Beli Novel Lagi

disebabkan saya dapat kad diskaun 20% sempena hari lahir saya dari syarikat muda osman, jadi saya pun google2 lah novel apa yang menarik sekarang. hasil pencarian saya jumpa 2 novel ni:
sinopsis: KLIK SINI

sinopsis: KLIK SINI

novel INGAT JANJI KITA memang saya dah nak beli tapi hajatnya nak tunggu PBAKL tahun depan. ishk. tak patut kan? jadi belilah dulu. lagipun dah lama tak beli novel. heh.

pastu novel AKHIRNYA AKU KAHWIN, idea kaksah. kakmin plak sebagai penyokong setia cakap novel dari penulis sama iaitu CINTA TIGA SUKU best. kakmin tu hantu novel CMU TM Kota Bharu tau. pastu saya jugak ambil kira pendapat si bun yang dah baca novel ni.

kesimpulannya, hari ni beli dua novel. yeay!! bertambah-tambahlah koleksi novel yang tak habis dibaca. takpelah. ni dikira sebagai hadiah untuk diri sendiri. kadang-kadang, kena puaskan hati sendiri jugak, kan?

p/s: sebenarnya kan, dah boleh start menabung untuk pesta buku tahun depan. euwww~!

7.12.11

Lunch Date

selera kampung
sayur putih. ayam goreng. ikan keli goreng. kacang botol. timun. budu.

6.12.11

Menyayangimu

Bukan kerana paras dan rupa
Menyayangimu sepenuh hati
Bukan kerana emas permata
Cintaku tulus suci

Bumi yang mana tak ditimpa hujan
Lautan yang mana tak bergelora
Begitu juga dengan kasih kita
Penuh ranjau berduri

Berjanjilah oh kekasih
Hanya aku bertahta dihatimu
Buangkanlah kesangsian
Hulurkanlah seribu kasih sayang

Usah diungkit sejarah dulu
Luka yang pahit biarkan berlalu
Selagi nyawa dikandung badan
Engkau tetap kusayang...

lagu menyayangimu. penyanyi saleem.

kepada awak,
janganlah melampau dalam bergurau.
jangan pergi. jangan tinggalkan saya sendiri.
kerana saya masih perlukan awak hingga saat ini.
untuk selama-lamanya, hanya awak di hati. -i love u, bie-

3.12.11

Nikah Gantung

Nikah gantung (atau dalam Bahasa Arab disebut Nikah Khitbah) sebenarnya bermaksud pernikahan di mana pasangan pengantin tidak duduk serumah dalam satu-satu tempoh yang ditetapkan hasil persetujuan bersama kedua-dua belah pihak. Tanggungjawab pemberian nafkah oleh suami kepada isteri juga diringankan dan boleh dilepaskan.

Dalam kata lain, majlis akad nikah diadakan terlebih dahulu tapi majlis kenduri kahwin (walimatul urus) diadakan kemudian. Penangguhan majlis kenduri kahwin tersebut boleh hingga menjangkau tempoh bertahun-tahun lamanya.

Akan tetapi rukun-rukun perkahwinan seperti biasa perlu diikuti iaitu perlu ada suami, isteri, wali, saksi dan akad (Ijab Qabul). Tidak ketinggalan juga maskahwin pun perlu dibayar. Untuk hantaran boleh ditangguhkan dulu.

Sebab-sebab biasa nikah gantung ini dibuat adalah seperti:
  • Suami masih tidak mampu menyara sepenuhnya kos hidup isteri seperti rumah sewa, pakaian dan sebagainya.
  • Pasangan masih lagi menuntut dan masih belajar.
  • Belum bersedia memberi komitmen sepenuhnya dalam menunaikan tanggungjawab berumahtangga.
Setelah majlis akad nikah berlangsung, kedua-dua pasangan perlu tinggal secara berasingan sehingga benar-benar bersedia untuk memikul tanggungjawab sebagai suami dan isteri. Pada kebiasaannya pasangan ini akan tinggal di rumah ibubapa masing-masing.

Tujuan utama nikah gantung ini dilakukan ialah bagi mengelakkan berlakunya penzinaan dan kelahiran anak luar nikah. Setelah kedua-dua pasangan ini melalui nikah gantung, mereka boleh bertemu, berdating, dan bermesra. Malah jika melakukan seks pun hingga melahirkan anak ianya tidak salah dan tidak haram. Anak yang mereka lahirkan itu adalah sah hukumnya.

Walaupun mereka nikah gantung, mereka adalah pasangan suami-isteri yang sah di sisi agama Islam dan undang-undang Kerajaan Malaysia.

sumber: SINI

p/s: weh. rasa nak nikah gantung la. hahaha

2.12.11

Al-fatihah

my cousin: adik muhamad isma akif

al-fatihah. beliau telah kembali ke rahmatullah bertemu Penciptanya lebih kurang 2.30am tadi. di pagi hari jumaat yang mulia. sesungguhnya dari Allah kita datang dan kepada-Nya kita kembali.

kalau sepanjang masa tengok dia. saya rasa lagi baik dia pergi. bukan benci. bukan bosan. tapi tak sanggup tengok dia menanggung derita. cukuplah deritanya 4 tahun. sejak lahir (30/10/2007) sampai sekarang asyik keluar masuk wad. semangatnya kuat meskipun ada leukimia, buah pinggang. hari ini, segalanya telah berkahir. perginya seorang hamba Allah yang masih belum mengenal erti hidup sepenuhnya.

sesungguhnya takdir Allah itu yang terbaik. kerana Dialah yang Maha Mengetahui segalanya.

1.12.11

Meniti Hari

Merebahkan diri di rimba sepi
Cuba ku lenyapkan keresahan fikiran
Gerhana hariku merantai kalbu
Terlena dan buntu dalam lautan rindu

Terpenjara ku di dalam sendirian
Semakin lama aku merasakan
Begitu membosankan

Oh alangkah damainya
Andai kau tiba
Di saat segalanya
Merah dan membara
Betapa hatiku luka berdarah
Mengharungi pentas hari yang sunyi

Daku bagaikan terjaring dalam sangkar
Meniti hati tanpamu di sisi asingnya ku rasai

Bagini lamunan asmara
Sehari bagaikan setahun lamanya
Terpisah di saat rindu yang membara
Kau jauh dari mata

Peritnya diri ku tak dapat diluah
Bagaikan ku meniti bara yang merah
Tersiksa gelisah mengharap menanti
Hadirlah menerangi kembali

Being with you is completely different.
I can't get enough of seeing you.
When we part, I miss you already.
You're the only one who makes me feel this way, Mr 9

p/s: Sometimes I keep my feelings to myself because its hard for someone else to understand.

30.11.11

24.11.11

Rindu Orang Jauh

eh, pelik. semalam saya lain. bukan saya kata, tapi orang opis yang kata. mungkin sebab saya diam je. selalunya potpet2. kenapa ya? PMS? runsing? serabut? tension? stress? bukanlah.

saya rindu. rindu dia.
dia yang akan tinggalkan saya.
buat sementara sebab ada kerja.

tapi saya rasa lama.
isnin. selasa. kami tak jumpa.
rabu dia bertolak.
jumaat baru balik.

maknanya...
1 2 3 4 5 hari tak jumpa.
semalam awak tak pergi lagi, tapi dah ada rindu dalam hati.
sakit tau:-(

staff kat sini nampak perubahan saya. terukkan saya? saya jadi begini sebab saya sayang awak. sayang saya bukan sedikit. harap awak tahu.

ok, bye. nak balik keje dah. ahad cuti. bleh dating:)

23.11.11

Bukan Review - Setia Hujung Nyawa

bangun pagi tadi, sempat baca novel ni setengah jam. yeay!!! berjaya habiskan. sanggup bangun untuk baca novel sebab malam ni dah tidur kat rumah sendiri. ouh. rindu katil sendiri sangat2.

selama kat rumah mami, sempat baca 2 novel. 'usah menangis sayang' dan 'setia hujung nyawa'. post ni nak share ayat dari novel tu yang saya suka.

  • kita cemburu sebab terlalu sayang. lalu jadi marah dan fikir yang bukan-bukan. sedangkan tak semestinya apa yang kita fikirkan itu tepat. jangan singkat berfikir. kelak keputusan yang diambil memakan diri.
  • perkara dah lepas tak mungkin kita kembalikan. tetapi kita punya peluang untuk mohon ampun. redhalah dengan masa lalu.
  • jiwa yang sakit, penawarnya adalah hati. lapangkan dada, keluarkan rasa sakit hati.
  • bahagia tak akan mampu dimiliki jika masa lalu dijadikan sebab. bahagia tidak akan bertamu kiranya ruang masa lalu dijadikan penghalang. untuk menggapai bahagia, biarlah masa lalu berlalu. usah dikenang sebagai sempadan hari ini.
  • jika hati tak bertenang, selalu nak marah-marah. memang kita tak akan jumpa jalan selesainya.

ok. dah. takde wordless wednesday hari ni. sebab rajin nak menaip. mami dan kakna dah selamat sampai semalam. alhamdulillah. semoga mereka berdua mendapat haji yang mabrur.

p/s: encik 9 saya masih di sini. belum pergi lagi. tapi dah ada rindu dalam hati:-(

21.11.11

Hari Tanpa Matahari

hujan yang turun... bagaikan mutiara

pergh. hujan. berdasarkan ramalan kaji cuaca, hujan bermula hari isnin. bermakna, bermula hari ini. tapi kita ada Allah yang maha mengetahui. semalam dah hujan. malam tadi pun hujan. pagi ni pun hujan. lebat pulak tu.

alhamdulillah, hari ni ada pemandu peribadi hantar keje. tak payah nak susah2 drive meredah hujan kan? hurm... rasa macam nak balik awal jerk. hehe pengetua takde, pk hem takde, pk ko pun takde. so, kita semua ketua.

nak balik. nak keje separuh hari je. sejukkkkk. kalau balik boleh tidur. nampak selimut je sekarang ni. heh. mengada betul. sekeh kang!

p/s: men angrybird. mau lawan cuna lor.

19.11.11

19112011

perjalanan yang masih jauh
dan kita bersama mengorak langkah

andai jatuh dan terluka
kembali berdiri dan terus berjalan
kerna masa tak pernah menunggu manusia

jarak terlalu jauh
masa terlalu panjang
untuk sampai ke destinasi

cepat atau lambat
waktunya akan tiba
cuma kita tak tahu bila

sabar dan terus berdoa
moga kita bertemu di sana
di tempat dan waktu yang sama

kerana
aku hanya mahu kamu
untuk menemani hari tuaku:-)

i l.o.v.e u... encik 9

*gedik kan?

17.11.11

Mutitasking La Sangat Kan? :-)

hari ni dah hari khamis. maknanya esok jumaat dan lusa sabtu. so, cuti. yes!

hari ni keputusan upsr diumumkan. kat opis ni ada 2 staff yang anaknya exam upsr tahun ni. dan alhamdulillah. dua-dua dapat 5A. bijak budak2 sekarang.

kitaorang makan free hari ni. lauk ayam kampung gitu. timer kasih ye dik sebab dapat 5a. hari ni haji rahim belanja. isnin depan kaksah pulak. hehe

ni sesaja nak tunjuk betapa hebatnya staff CMU TM kota bharu ni. okai, tengok ni:

multitasking betul la kan

ini lah yang kita mahu. pandai segala-galanya.

p/s: takleh merepek panjang2. ada lagi write-off. untuk cdma pulak. so, keje!!!

11.11.11

Ada Apa Dengan 11.11.11?

penting ke tarikh ni? cantik ek? pergh... lagi suka 20.11.2011;)

ramai yang terlebih excited ngan tarikh ni. pelik je saya tengok. hahaha. mungkin sebab tarikh ni takde apa2 yang istimewa buat saya, jadi takdelah saya nak terlebih excited kan? dah2. takyah nak membebel banyak2. nak cerita pasal benda yang lagi penting.

sejak mami ke mekah kan, tiap2 malam tidur kat umah dia. bajet rumah kat padang bongor hanya tempat persinggahan. grrr... tak patut. rumah mami ni special sebab ada guard. guard ni terbaik. untung. takyah bayar gaji.
hah, tengok ni:
jiran punya. tapi "beliau" selalu lepak depan pagar rumah mami

hari ni, lunch kat cerana villa resort. mama, bebe dan k.nini kata sedap. tapi kalau ikut perut saya, makanan kat sini biasa2 saja. hurm... lain perut, lain seleranya. makanan biasa2 pun habis jugak saya telan. sebab perut lapar masa tu. dah dekat pukul 4.30pm baru nak lunch. haruslah habis kan?
buktinya: bersusun pinggan
ikan siakap 3 rasa + kangkung goreng belacan + telur dadar + nasi + air teh ais

restoran ni ada surau tau. lepas makan terus sembahyang kat situ sebab nak pergi pantai pulak. pantai irama. nak bawak budak comey ni main air.
peace versi nur aisyah

3.11.11

Cuti Paaaaaaannjang~!

Selamat bercuti kepada semua staff TM especially CMU, CSM.

cuti jumaat sabtu: 4 dan 5hb.
cuti raya aidiladha: 6 dan 7hb.
8 dan 9hb kerja.
pastu cuti pulak: 10hb.
cuti jumaat sabtu: 11 dan 12hb.
cuti sekali lagi: 13hb.

8 dan 9hb, taktau lagi saya nak cuti ke nak keje. tapi rasa cam nak g opis sebab 3 orang je staff yang datang keje. so, mesti rilek punya lah.

ok lah. nak kemas barang. nak balik. hari ni khamis, jadi kul 5 dah balik. babai.

p/s: nak g tutti fruitti ngan encik 9 ;)

31.10.11

1 Sampai 11

  1. chinta
  2. dari kerana mata
  3. sentuhan kasih
  4. layang-layang bertali kaca
  5. quartet
  6. warna (3 ceritera sebuah)
  7. versus
  8. l.u.v.e
  9. seikat kembang merah
  10. 7 hari mencintaiku
  11. kasih bersulam cinta
sebelas. ye. sebelas novel yang dah lama beli tapi tak sempat baca lagi.
esok bulan sebelas. esok satu haribulan sebelas tahun dua ribu sebelas.

maknanya 011111 = saya akan jadi 24 tahun. 24, bukan 42.

<--ni hadiah hari jadi tahun lepas.

dan bila tiba hari jadi, tak mustahil akan dapat novel lagi.

novel?
ya, nak novel "setulus hati" kali ni. novel lama tapi saya takde lagi.

ya. saya selalu tunggu suprise dari dia tapi saya tau, bf saya tak romantik. saya kena bagitau nak hadiah apa sebab dia tak reti dan tak tau nak beli hadiah apa. padahal boleh je tanya cik google "hadiah sesuai untuk kekasih" kan? sabor je lah..

k, bye. mau tutup laptop. masa untuk pulang~

30.10.11

Tagged

jawab tag dari CINTA SISWI. dah lama tapi sekarang baru berkesempatan. sorry:)

You must post these rules.
Each person must post 11 things about themselves in their journal.
Answer the questions the tagger set for you in their post. And create eleven new questions for the people you tagged to answer.
You have to choose 11 people to tag and link them to the post.
Go to their page and tell them you have tagged him/her.
No tag backs.
No stuff in the tagging section about 'You are tagged if you are reading this' you legitimately (a.k.a really, trust, with all honesty) have to tag 11 people.

11 things about myself:
  1. baru nak masuk 24 tahun (masih muda belia)
  2. kacukan kelantanese + terengganuese
  3. sejak praktikal, pagi2 suka minum teh
  4. pantang free, nak online je
  5. suka menulis dan membaca
  6. banyak bercakap
  7. selalu membebel kat adik2
  8. tahun depan mulalah tanam anggur
  9. baru belajar bercinta dengan encik MN♥
  10. dah tak takut drive kereta
  11. bawah mata memang bengkak walaupun tak nangis
soklan dari cinta siswi dan jawapan saya:

do you love to be friend with me?
- yup.. suka3.

myvi or viva and why?
- erk, saga! sebab bonet keta besar.

are you in love with someone?
- ye.

Which part of Malaysia are you?
- kelate.

Where would you love to go for your holiday?
- tasik dayang bunting.

your favourite football club?
- chelsea. (nak jgak taip trw kat sini)

the best movie you have seen?
- best movie? hurm... upin ipin pun ok.

a bad friend or a good enemy?
- erk...good friend. boleh?

Saloma or Uji Rashid?
- saloma.

laugh out loud or cry out loud?
- laugh out loud and cry inside

do you miss someone right now?
- ye.
setakat ni je ek. tau tak penuhi syarat... peacesiul

Kenapa?

setelah seharian bersama.
apa yang aku rasa hanya bahagia.
ya. aku bahagia.

tapi kenapa? kenapa berubah?
kenapa mesti berubah setelah kau beri aku kebahagiaan?

sayang, jangan.....
jangan marah saya setelah kita berbual mesra.
jangan tinggal saya setelah buat saya bahagia.

sebab saya sayang awak.
ya. hanya awak, MN.

forever love, ecah~

*bagus. saat ni aku sakit dengan apa yang aku rasa selepas selepas 1 tahun, 6 bulan, 1 minggu, 4 hari aku sayang dia. heeee:)

27.10.11

Bil Oh Bil

hari ni DUA kali saya bayar bil kat TMpoint. bukan bil saya, tapi bil orang2 terdekat dengan saya. kali pertama okey je, macam biasa. kali kedua ni lawak sikit. (sebenarnya lawak banyak)

saya punya nombor 1260, kena tunggu 18 nombor barulah giliran saya. gedik kan nak tunggu giliran? point yang lebih tepat: nak cuci mata sebenarnya. sementara menunggu tu, tetiba ada kakak datang duk tepi kiri. saya wat derk je. datang pulak kakak duk tepi kanan. saya wat tak tau je. tapi si kakak sebelah kanan ni peramah. rajin bertanya dan banyak bercakap.

mula2 dia tanya saya punya nombor berapa. dia punya 1262. pastu kakak sebelah kiri saya 1263. hehe, saya dulu la ye kakak2 cantek.

saya diam je. takde mood sebab terlebih kenyang. mulut berat nak bercakap. saya cuma jadi pendengar setia kepada perbualan kakak sebelah kanan bercakap dengan kakak sebelah kiri.

perbualan mereka lebih kurang macam ni:

kanan: kak bayar bil telefon ke?
kiri: ha ah. dengan bil internet. bil internet kalau bayar lambat2 terus potong.

monolog dalamanku : lambat bayar streamyx terus potong? bagus.

kanan: ouh. saya bayar bil tertunggak ni. (sambil tunjuk bil tertunggak yang dia amik kat kaunter)
kiri: boleh ke nak bayar yang tertunggak? macam mana?
kanan: kak pergi kat kaunter depan tu, cakap nak bil tertunggak. bagi nombor telefon je. nanti dia print bil tu.
kiri: o...nak gi minta bil kejap la (berlalu dan tinggal botol air mineral kat tepi saya)

sebentar kemudian, kakak tadi datang balik ke tempat duduk asalnya. iaitu di tepi kiri saya. hehe

kiri: eh, tak boleh la. kena pergi TLC. kat sini tak boleh print.

monolog dalamanku: pelik. pehal takleh print bil sedangkan aku yang praktikal ni tau cara nak print bil tertunggak.

kanan: aik? kenapa tak boleh? ni bil saya. kak nak print bil apa?
kiri: bil api (elektrik)
TLC tu apa? mungkin kakak kat kaunter cakap TNB. encem

PERHATIAN: TMpoint hanya print bil telefon, bil streamyx. bil2 lain yang takde kaitan dengan TELEKOM tak boleh print di sini.

sekian, harap maklum.

p/s: kalaulah semua bil boleh print kat TM, makin pening la kitaorang nak buat kerja. bil telefon pun jenuh nak kutip hutang ngan pelanggan... nak tambah lagi bil lain? aiyoooo~

24.10.11

OST Ombak Rindu

Tuhan tolong lembutkan hati dia
Untuk terima ku seadanya
Kerna ku tak sanggup
Kerna ku tak mampu
Hidup tanpa dia di sisi ku

Tuhan aku tahu banyak dosa ku
Hanya ingat Kamu kala duka ku
Namun hanya Kamu yang mampu membuka
Pintu hatinya untuk cintaku

Malam kau bawalah rinduku
Untuk dirinya yang jauh dari ku
Agar dia tidak kesepian
Selalu rasa ada cinta agung

Hujan bawa air mata ku
Yang mengalir membasuh luka ku
Agar dia tahu ku terseksa
Tanpa cinta dia di hatiku

Hanya mampu terserah
Moga cahaya di penanti

"rinduku umpama ombak yang tak berhenti. kasihmu bagai pantai yang setia menanti"

p/s: maya karin jadi izzah? kenapa mesti maya karin? huwaaaa~

23.10.11

Sunyi

terasa sunyi tanpa supervisor saya, Encik Ghafar... selalunya, hampir setiap hari dia akan keluar dari bilik dan bertanya "anak2, apa khabar hari ni?... anak2 ok ke hari ni?"

betul kata kak nuru hari tu.--> sunyi la cik Pa takde nanti. ye. hari ni saya sunyi. huwaaaa

takde orang nak tolong backup. susah nak ikut abg din & abg li kuar. tadi takde sape ajak kita pi kenduri. cik Pa je paham jiwa kita. kita bosan tau duk opis.

2 Dis ni dia balik. insya Allah. semoga semua jemaah haji di malaysia mendapat haji yang mabrur.
p/s: lagi 9 minggu praktikal. sedihnya nak tinggalkan CMU Kelantan. http://www.emocutez.com

19.10.11

:-)

A relationship is like a job. You have to work hard to get in it and you have to work even harder to stay in it.

dear you,
.thank you for making me laugh when i'd almost forgotten how to.
always love u Mr. Nain

alhamdulillah. terima kasih Allah, untuk kebahagiaan ini.

18.10.11

Ceritera Novel Di Opis

praktikal kat TM ni best. jadi makin best bila ada staff kat sini yang hantu novel macam saya. wah2. terbaik lah. ada 2 orang yang minat novel. mereka ialah Che Aishah (saya panggil kak sah) dan Rosmini (saya panggil kak min)

kak min banyak jugak tahu pasal novel especially novel2 online. kalah saya kalau bab novel online ni. saya jenis KURENG minat baca novel online kecuali baca cerpen. kak min pulak, selalu baca novel online.

kak sah baca je semua novel online dan novel cetak. tapi dia banyak tak ingat novel yang dia dah baca. suka kisah2 cinta. euww~! comel kan? lagi beberapa tahun nak pencen tapi masih suka baca novel. mungkin saya bila tua nanti jadi macam kak sah. hehe

bila bercakap pasal novel dengan orang yang lebih berusia, hasilnya:

kata kak min: "kak min baca novel dari tingkatan 2 sebab nak improve english, sekarang untuk faham bahasa2 remaja sekarang. dari novel kak min tahu apa itu usha, beb, blah.. so kalau anak2 bercakap kak min faham la bahasa diaorang"

naz, kak min kenal nazurah aishah dulu dari saya. bila saya cakap pasal "lily buat najah" dia sebut "tiada dikau tiada makna" bila saya mintak tolong cik google.. jumpa sambungan kisah tasya & anak2.

kata kak sah: "kak sah boleh baca novel tapi sejak balik dari haji dah kurang sebab suami marah. sekarang, kurang dah sikit beli novel. hujung minggu kalau nak baca novel, kak sah buat kerja rumah siap-siap dulu biar dia takleh komplen apa2. baru dia tak marah..."

best kan? macam syurga dunia saya ber-praktikal kat sini. sedikit terkilan sebab dah 3 bulan saya duk sini, tapi baru tahu ada yang minat novel. tapi takpe, rumah dekat je kalau tetiba rindu nak bercakap pasal novel, boleh datang opis.

p/s: ok bye. nak baca novel 'nain nian di hati' (kak min punya)

❤alhamdulillah. 1 year 6 months tomorrow. love him so much❤

17.10.11

Kisah Dua Hati

kisah dua hati...

orang tengok manis
kita merasa pahitnya

orang lihat sempurna
kita nampak kekurangannya

orang pandang bahagia
kita tanggung deritanya

kisah dua hati...
berjanji sehidup semati
takboleh pentingkan diri
tapi untuk menjaga hati sendiri
ada kalanya perlu ego yang tinggi dalam diri

kisah dua hati...
sama-sama taknak terluka
sama-sama mencari sinar bahagia
sama-sama berharap redha dari-Nya

p/s: tetiba jiwang kat opis. ok bye.

13.10.11

Berdua Bersatu

Kenapa cinta kita
Selalu saja diduga
Bagai ada tak merestu
Kita berdua bersatu

Atau mungkin kau dan aku
Ditakdir untuk berpisah
Walaupun melawan arus
Kita berdua bersatu

Seringkali ku mendengar
Patah tumbuh hilang berganti
Tetapiku tidak mahu
Cinta selain darimu

Jika denganmu salah
Ku tak mahu yang benar
Jika denganmu rebah biarlah ku tercalar
Walau dilanda badai
Ku sanggup kerna ku mampu
Kita berdua bersatu

Jika denganmu kabur
Ku tak mahu yang jelas
Jika denganmu hanyut
Biarlah aku lemas
Walau dilanda ribut
Ku sanggup kerna ku mampu
Kita berdua bersatu

lagu: forteen

p/s: dapat novel kasih bersulam cinta hari ni;)

nak balik dah.esok cuti. babai~

12.10.11

Wordless Wednesday - Saje-saje

tetiba gedik survey kereta hari ni

11.10.11

Review Cemburu Seorang Perempuan

cemburu seorang perempuan. novel ni dah lama tapi saya baru nak baca. boleh baca sinopsis kat SINI. jalan cerita yang agak berat. kisah suami isteri (Zik & Emi) yang tiada anak. menggunakan kaedah IBU TUMPANG untuk mendapatkan anak dan ibu tumpang itu adalah isteri kedua (Dhiya) sendiri yang merangkap sahabat baik Zik.

hukum seseorang muslim menggunakan kaedah ibu tumpang untuk mendapatkan anak adalah haram. sumber: SINI & SINI.

TAPI... dalam novel ni, Dhiya adalah isteri kepada Zik. jadi, MUNGKIN takpe kot. saya tak reti nak komen pasal ni sebab ilmu masih kurang. (KORANG KALAU ADA LINK, BOLEH LA SHARE KAT SINI)

cemburu seorang "isteri". itu lagi tepat sebenarnya. satu kisah pengorbanan yang menyentuh hati. nak tahu apa pengorbanan itu, beli dan baca lah novel ni. nasib baik saya sempat beli tau. ada 1 je kat pustaka seri intan 2 KB.

ayat dari novel yang saya suka:

persahabatan... ada kasih sayang yang lain, kasih sayang yang lebih daripada keluarga tapi kurang daripada kekasih

Aku orang bukit yang telah mengambil risiko tinggi membina rumah di tepi pantai paling bergelora

kesimpulan: tak salah nak cemburu, tapi biarlah cemburu itu bertempat. cemburu buta hanya merosakkan jiwa.

best jugak novel dari siti hasneza. novel beliau yang saya ada hanya "angin dingin dari utara".
p/s: ada rasa malu untuk habiskan satu novel ni. hehehegile

10.10.11

Praktikal vs Belajar

ini betul-betul. bukan main-main.

PRAKTIKAL
bangun awal pagi
duk opis dari 8.30 sampai 5.30
ada kerja atau takde, WAJIB tercongok depan PC. best!
cuti jumaat & sabtu
facebook? huwaaaa. kena block!

BELAJAR
bangun ikut jadual kelas
pergi kelas, dah habis balik bilik sambung tidur
asignment dan group project setiap sem. pening!
cuti sabtu & ahad
facebook? sepanjang masa free mesti on9.

PRAKTIKAL vs BELAJAR
saya suka menjalani latihan industri
tapi saya tetap rindu kenangan zaman belajar

ini ayat cikgu bm (rosnani)
masa tingkatan 5 tahun 2005 dulu
"ALAM UNIVERSITI PALING BEST"
memang best sebab boleh kenal negeri orang

tapi....
saya tetap nak kata
"SAYA SUKA ZAMAN SMK ZAINAB 2"
zaman penuh main2 bersama kawan2

dan akan datang
apa yang saya pasti
"KERJA LAGI BEST SB TIAP BULAN DAPAT GAJI"
boleh berbelanja sesuka hati

ok, bye.

5.10.11

Wordless Wednesday - Rindu!

baru semalam dia pergi
rindu dah penuh dalam hati
g.e.d.i.k.s

p/s: sayang, cepat pulang!

3.10.11

Fahami Aku

kadang-kadang saya terasa hati
tapi dia tak mengerti

kadang-kadang saya merajuk
tapi dia tak pujuk

kadang-kadang saya nak marah
tapi dia buat tak kisah

kadang-kadang saya perlukan perhatian
tapi dia tak layan

kadang-kadang saya rasa kecewa
tapi dibiarkan saja...

kesimpulannya
cinta tak selalu bahagia
untuk pertahankan satu hubungan
hanya kejujuran dan kepercayaan yang diharapkan

"A man who truly loves me is someone who sees the pain in my eyes while everyone else still believes the smile on my face"

29.9.11

What Women & Men Should Know

LOVE = Affection + Attention + Appreciation.

28.9.11

Hatimu Milikku

pernahkah engkau hargai
cintaku yang sejati
pernahkah engkau mengerti
akan diriku ini

betapa hebatnya cintamu
memberiku sejuta pilu
betapa agungnya asmaramu
membuatku terpaku

disisimu aku terdiam seribu bahasa
dihatiku bergetar sejuta rasa
namun sukar untuk aku meluahkan
kucinta padamu

nafasku terhenti bila melihat dirimu
terasa batas degupan jantungku
mungkinkah hatimu milikku jua
kusayang padamu

kan kuabadikan dikau
suatu kenangan yang manis
yang tak mungkin aku lupa
untuk selamanya

kan kucoretkan kenanganmu
dalam sanubariku ini
dapat jadi yang terindah
di dalam hidupku ini

bagai bahtera yang dilanda badai
gelora cintamu mengoncang jiwaku
berombak mencari daratan yang damai
ohhh cintaku

*lagu ini ditujukan kepada bie saya. ok, bye.

27.9.11

Cemburu Seorang Perempuan

Tidak sulit beristeri dua, Dhiya'... kiranya yang kedua itu ialah dirimu. Kiranya yang kedua itu penuh reda sepertimu... Isteri, di wajahmu ada syurga... yang di dalamnya beralun tenang alirannya dan sesekali aku rindu... namun yang sesekali itu, aku seringnya tidak mampu untuk memenuhinya. Kasih sayang kita ada sempadan yang memisahkan, hingga ruang-ruang intim antara kita... aku lemas sebelum waktunya. Andainya syurga buatmu, lalu aku harus menjadi suami yang bagaimana... selayaknya aku di mana? Dan adakah syurga buat suami sepertiku... suami yang sering kali gagal meletakkan keadilan di dalam rumah tangga. Isteri... melamarmu menjadi isteri kedua adakah suatu yang dinamakan kesilapan, bila tatkala kesempurnaanmu menjadikan aku seorang suami yang gagal...

terjumpa pasal novel ni kat forum. pastu, saya pun mintak tolong cik google. hasilnya:


bagus. cerita best. nak beli. harap2 ada la novel ni kat SMO.

*tak banyak sangat novel creative. ni jer:*

26.9.11

Kesian Kakak Tu :-(

saya kat ofis sekarang. tapi ada 4 orang je. 2 orang practical student dan lagi 2 orang staff. lain-lain ada meeting ngan bos. jadi, tercongok lah saya di depan lappy comel lote saya ni.

tadi, ada sorang kakak datang jual kerepek. tapi kitaorang tak beli. huwaaaa, saya tak makan kerepek yang dia jual tu. kalau ada adik2 kat rumah, saya mesti beli. saya kesian. kesian kat kakak tu. muka dia sedih je. :-(

kadang2 saya terfikir, lagi bagus kalau tak benarkan penjaja masuk ke dalam opis. tapi, kejamkan? kalau masuk opis takde pembeli, kesian pulak. jadi nak macam mana?

ya Allah, murahkanlah rezeki kakak tadi. semoga kerepek dia habis dibeli oleh orang lain.

p/s: aku bersyukur dengan hidup aku sekarang. walaupun tak mewah, tapi alhamdulillah. cukup serba-serbi. aku bertuah. sangat bertuah. terima kasih, Allah.

22.9.11

Pertemuan & Perpisahan

bermula satu pertemuan
terjalin sebuah ikatan
tercipta seribu kenangan

dan kini
hadirnya perpisahan
menguji keutuhan dan kesetiaan
dalam menjalinkan percintaan

lantaran itu
belajarlah menghargai sebuah kenangan
kerana ia akan wujud dalam ingatan
dan takkan mungkin akan berulang lagi
malah tak siapa boleh mengubahnya

itulah realiti
namun sebuah percintaan abadi
pasti akan membawa kerinduan yang abadi

p/s: ayat di atas di kopipes dari pesbuk~

the past... it's done. unchangeable.

*yeay! esok jumaat. lusa sabtu. cuti*

18.9.11

Cinta Muka Buku

Kita berkenalan hanya dalam laman muka buku
Kau hantar petanda suruh aku terima kamu
Ooh hati ku rasa sesuatu

Dan pabila kau kata kau mahu jumpa aku
Ku gelisah berdebar hati rasa tak menentu
Oohh kenakah rasa itu

Bagaimana harus bersua
Ku rasa gementar tapi bahagia
Perlukah kita cari peluang pertama
Walaupun kita tak pernah berjumpa

Banyak persoalan yang berada di minda
Banyak tanda tanya dan juga kata kerja
Otak kata jangan hati pula kata ya
Hidup tak menentu adakah ini cinta

Banyak soalan banyak juga jawapannya
Kata hati dan rasa tak dibiar saja
Setiap yang berlaku ada kebaikannya
Harus pejam mata dan cuba apa saja

Pabila kau renung tajam-tajam mata aku
Ku rasa sesuatu rasa yang ku tak tahu
Ooh ini cinta remajaku

Dan pabila kau katakan kau suka aku
Ku terdiam terkedu tak tahu mana nak tuju
Ooh itulah cinta yang satu
Cinta di muka buku

-cinta muka buku saya-

alhamdulillah. permulaan di muka buku, sekarang sudah hampir setahun lima bulan perhubungan ini. dia semakin tua dan semakin matang seiring usianya. hehe (hepi besday ke 24 bie- 12092011)

ayat kopipes: cinta tu bahaya. boleh pudar bila-bila masa. sayang itu bahagia. kekalnya sampai bila-bila.

12.9.11

090911: my sis e-day

.my beloved sis n my bakal adik ipar.

4.9.11

Dugaan Buat Saya

ya Allah
andai kau ciptakan dia sebagai jodohku
kau tetapkanlah hatinya padaku
kuatkanlah semangatku
untuk menempuh dugaan yang mendatang

ya Allah
sesungguhnya dugaan-Mu untukku ini
terlalu berat untuk aku tanggungi
namun aku redha dengan takdir-Mu

ya Allah
permudahkanlah jalan untukku berterus-terang
hanya kepada-Mu aku bermohon
dan hanya kepada-Mu aku berserah

p/s: bie, cepat balik. really need you :-(

2.9.11

Rapuh

Detik waktu terus berjalan
berhias gelap dan terang
suka dan duka tangis dan tawa
tergores bagai lukisan…

Seribu mimpi, berjuta sepi, hadir bagai teman sejati
Diantara lelahnya jiwa dalam dosa dan airmata
kupersembahkan kepada-Mu
yang terindah dalam hidupku…

Meski ku rapuh dalam langkah
kadang tak setia kepada-Mu
namun cinta dalam jiwa hanyalah pada-Mu…

Maafkanlah bila hati
tak sempurna mencintai-Mu
dalam dada kuharap hanya diri-Mu yang bertahta…

Detik waktu terus berlalu
semua berakhir pada-Mu…

~opick~

24.8.11

Dikau Tidak Pernah Jauh

Letaklah Allah pada cinta yang paling utama. Cinta terhadap manusia tidak salah tetapi biarlah selari dengan kehendak agama...

Apakah erti cinta?
Cinta hanyalah omong kosong pada yang tidak sanggup berkorban demi cinta!

Kerana cinta, Fadhil meninggalkan kebahagiaan dunia dan belajar hidup zuhud.
Kerana cinta, Halina sanggup kehilangan kasih anak-anak.
Kerana cinta, Firdaus tenggelam dalam pelukan dunia;
dan kerana cinta akan Firdaus, Mardhiah sabar menunggu.

“Janji dengan saya, awak akan tunggu saya,” ucap Firdaus.
“Awak pun berjanji dengan saya. Jangan pernah melarikan diri daripada saya,” balas Mardhiah.

Tapi, kenapa kini Firdaus jadi lupa pada kata-kata yang pernah dia ucapkan dahulu? Mampukah mereka kenal erti cinta sebenar? Mampukah mereka berkorban demi mencari nikmat cinta itu?

* * *

NUR HATIJA menulis tentang makna cinta. Dikau Tidak Pernah Jauh membawa anda menghayati kisah cinta yang penuh teladan untuk mencari keikhlasan cinta yang sebenar.

*novel baru JS

21.8.11

Senget Menget

saya sedang menjalani hidup yang penuh dengan segala macam perasaan. semuanya bercampur aduk. kadang-kadang tunggang langgang. tapi, saya tetap suka dengan hidup saya ini.

kepada yang bertanya,

clash?
tak. saya masih dengan mat nain. cuma semakin kurang berkasih sayang sejak akhir2 ni. menghormati bulan ramadan yang mulia. baguskan kami? hehe;)

tunang?
bukan saya yang nak bertunang. tapi adik saya. tak perlu tanya bila saya nak bertunang sebab saya nak kahwin terus. haha. tunang2 tak perlu. mahu jimat dan cepat.

blog jarang2 update?
sebab saya sibuk berpraktikal. pagi sampai petang kat opis. seperti header di atas blog ni "coretan dan bebelan tika sendirian". kat opis, ramai orang. jadi tak best nak membebel.

"KEHIDUPAN saya, DUNIA saya. maka SAYA menjadi RAJA yang memerintah segalanya"

p/s: esok emak, adik2 dan mat nain balik. yeay! boleh shopping sama2. erk... tapi kan, hp saya rosak di tangan mat nain, jadi ada harapan dapat HENPON sebagai hadiah hari jadi tak lama lagi. euww~!

19.8.11

Doa

Allah Yang Maha Pemurah, Terima Kasih…
Engkau telah menciptakan dia dan mempertemukan aku dengannya.
Terima kasih untuk saat-saat indah yang telah kami nikmati bersama
Terima kasih setiap pertemuan yang telah kami lalui bersama
Terima kasih setiap saat-saat yang lalu. Aku datang bersujud pada-Mu,

Sucikan hatiku ya Allah,
agar dapat melaksanakan kehendak dan rencana-Mu dalam hidupku.

Ya Allah, jika aku bukan pemilik tulang rusuknya,
janganlah biarkan aku merindukan kehadirannya…
janganlah biarkan aku melabuhkan hatiku di hatinya.

Kikislah pesonanya dari setiap pelusuk mataku,
dan usirlah dia dari relung hatiku.
Gantilah damba kerinduan dan cinta yang bersemayam di dada ini,
dengan kasih dari dan pada-Mu yang tulus dan murni.
Bantulah aku agar dapat mengasihinya hanya sebagai seorang sahabat.

Tetapi jika Engkau ciptakan dia untukku,
Ya Allah, satukan hati kami…
Bantulah aku untuk mencintai, mengerti dan menerima dia seadanya
Berikan aku kesabaran, ketekunan, dan kesungguhan untuk memenangkan hatinya.

Urapilah dia agar dia juga mencintai, mengerti dan menerima aku dengan segala kelebihan dan kekurangan sebagaimana aku yang telah Engkau ciptakan.
Yakinkanlah dia bahawa aku sungguh mencintai dan rela berkongsi suka dan dukaku dengannya.

Ya Allah Maha Pengasih, dengarkanlah doaku ini…
Lepaskanlah aku dari keraguan ini menurut kasih dan kehendak-Mu.

Allah Yang Maha Kekal,
aku tahu Engkau sentiasa memberikan yang terbaik buatku,
luka dan keraguan yang aku alami pasti ada hikmahnya.

Semuanya ini mengajar aku untuk hidup lebih dekat dengan-Mu,
untuk lebih peka terhadap suara-Mu yang membimbing aku menuju jalan terang-Mu.
bimbinglah aku untuk tetap setia dan sabar menanti tibanya waktu yang telah Engkau tentukan.

Jadikanlah kehendak-Mu dan bukan kehendakku yang terjadi dalam setiap hidupku, Ya Allah.

semua ayat di atas cilok dari forum

“Aku mengabulkan permohonan orang yang berdoa apabila ia memohon kepada-Ku, maka hendaklah mereka itu memenuhi (segala perintah-Ku) dan hendaklah mereka beriman kepada-Ku, agar mereka selalu berada dalam kebenaran” (QS. Al Baqarah: 186).

p/s: alhamdulillah... terima kasih Allah di atas kebahagiaan yang aku kecapi sehingga kini.
ok, bye. selamat berbuka puasa kawan2. love u all;)

11.8.11

Ayat Best Dari Novel

jika rindu itu berbunga cinta air mata itu pula adalah embun di kelopaknya...
kucari, cinta yang tak pernah melukai... cinta yang tak pernah memungkiri kata hati.
salahkah aku jika cemburu, salahkah aku kerana merajuk, salahkah aku kerana marah? Semua perasaan itu bukan aku yang pinta, tetapi kerana aku mencintaimu...

"Andai cinta itu bukan milik kita, aku relakan engkau pergi. Namun, jika engkau sememangnya sudah ditakdirkan untukku, jangan biarkan aku ditinggal sepi"

*ayat-ayat novel*

9.8.11

Jom Kutip

jom kutip! ya. saya sekarang jadi ceti. kutip hutang. minggu lepas, minggu ni, dan minggu depan jugak. sehari dalam seminggu keluar opis untuk kutip hutang. hutang apa tu? -hutang bil telefon la. mana2 yang ada cas tertunggak tu, kitaorang pi kutip dari rumah ke rumah.

mula2 datang CMU (credit management unit), rasa macam susah nak sesuaikan diri. serius! saya ambil masa lebih seminggu untuk rasa selesa dengan unit ni. tak sama macam saya di unit lama. kat sana, awal2 masuk dah selesa. tapi lama-kelamaan, semakin selesa dan sangat seronok. rasa dah tak nak tukar pergi unit lama.

ok dah. lain kali saya bercerita tentang staff2 kat CMU ni. sekarang nak bagitahu pasal "JOM KUTIP". ini salah satu program telekom untuk kutip hutang bagi akaun yang taliannya telah dipotong sehala (maknanya: call in boleh tapi takleh call out). banyak lagi JOM yang ada, antaranya "JOM REDAH". lain2 punya JOM saya tak ingat la.

yang bestnya JOM KUTIP ni, last week dapat kain pelikat. minggu ni dapat tuala dan topi. hehe terbaik lah. untung praktikal kat CMU, layanan untuk budak praktikal seperti saya sama. kalau bos bawa rambutan, saya pun dapat sama banyak dengan staff. kalau bos bagi kurma, saya pun dapat sekotak. alhamdulillah... syukur ya Allah. saya tak pernah di anak tirikan. cewah;)

babai. nak tunggu 4.30pm, nak balik dah. singgah bazar ramadan plak.
selamat berbuka puasa readers tercinta. labiu~

8.8.11

Pilih Makanan Sesuai Di Bulan Ramadan

Ramadan: Bulan kesembilan dalam kalendar Islam ini mengubah masa dan pemakanan kita. Ramadan sebenarnya bulan mendidik hati dan diri untuk bersabar, lebih berdisiplin, berjimat- cermat dan berhemah terutama apabila menghadapi makanan.

Masalahnya, ramai ‘terlupa’ hakikat ini dan kalau boleh mahu mencuba semua jenis makanan ketika berbuka, sedangkan kita mempunyai 30 hari puasa.

Pemilihan makanan yang kurang sesuai boleh menyebabkan ramai menghadapi masalah sepanjang Ramadan. Antara masalah yang kerap dialami ialah:

# Keletihan
# Pening
# Sakit kepala
# Sembelit
# Penghadaman terganggu
# Paras gula rendah
# Kejang otot
# Ulser peptik
# Pedih ulu hati
# Gastrik
# Mudah jatuh sakit
# Berat badan menurun atau bertambah

Kebanyakan masalah disenaraikan di atas boleh diatasi melalui pengambilan makanan seimbang. Tanyalah mana-mana pakar pemakanan, semuanya akan me�nyarankan supaya kita makan secara bersederhana yang menjadi kunci utama kepada kesejahteraan khususnya pada perut orang yang berpuasa.

Panduan pemakanan sihat sepanjang Ramadan:

# Mesti bangun bersahur, walaupun hanya untuk makan sedikit sekeping roti dan secawan coklat panas. Lebih baik jika ada kurma dan sedikit buah-buahan. Sepatutnya sajian paling berat diambil ketika sahur, bukannya berbuka.

# Pilihlah sajian yang mengandungi karbohidrat kompleks dan kaya dengan serat seperti bijirin dan kekacang. Contohnya roti gandum penuh, beras perang, kacang dal, buah-buahan dan sayur-sayuran terutama ketika sahur. Ini kerana kandungan serat akan membuatkan kita berasa cepat kenyang, membantu mengawal paras gula dalam darah.

Apabila berpuasa, kandungan asid dalam perut akan meningkat dan boleh membuatkan ketidakselesaan atau sakit perut. Makanan kaya serat boleh membantu meneutralkan asid dan mengurangkan ketidakselesaan perut ketika berpuasa. Harus diingat, kita juga perlu minum banyak air bagi mengurangkan penghasilan angin atau gas berlebihan dalam badan.

# Ketika berbuka, mulakan dengan satu atau dua biji kurma. Inilah cara terbaik untuk berbuka seperti amalan Nabi Muhammad yang memulakan dengan hidangan ringan (kurma dan air).

Kita juga boleh minum jus buah untuk membantu meningkatkan paras gula yang menjadi rendah sepanjang hari kita berpuasa. Kurma dan jus buah memberi tenaga segera selain mengelakkan masalah kekurangan air.

Pilih makanan yang dipanggang, kukus atau rebus. Jika mahukan makanan bergoreng, gunakan sedikit saja minyak ketika memasak. Seandainya anda membeli juadah di bazar Ramadan, elakkan memilih makanan yang banyak minyak atau dimasak menggunakan santan.

Terlalu banyak makan terutama makanan bergoreng, banyak lemak, pedas dan berempah boleh menyebabkan masalah penghadaman. Untuk mengatasinya, makanlah secara bersederhana dengan melebihkan pengambilan sumber serat dan minum banyak air masak.

Sembelit akan menyebabkan perut berasa tidak selesa dan kembung. Ia biasanya disebabkan terlalu banyak makan makanan proses, tidak cukup air dan sumber serat.

# Kunyah makanan perlahan-lahan sehingga betul-betul lumat sebelum ditelan. Apabila kita mengunyah terlalu cepat, kita akan terdorong untuk makan banyak. Selain itu kita juga secara tidak langsung akan menelan banyak udara yang boleh menyebabkan masalah perut kembung keesokan harinya.

Ingat, badan kita me�ngambil masa lebih kurang 20 minit untuk menghantar isyarat ‘kenyang’ kepada otak. Justeru, jangan gelojoh kerana bersopan santun ketika makan mencerminkan keperibadian yang mulia.

# Minuman terbaik ialah air masak. Boleh berbuka dengan air manis tetapi jangan minum terlalu banyak kerana kemanisan itu menyebabkan kita cepat letih ketika berpuasa. Namun elakkan berbuka dengan air berkarbonat kerana ia boleh membuatkan anda mengalami masalah perut kembung dan berangin.

Minum air masak secukupnya (antara satu hingga satu setengah liter air) dalam tempoh selepas berbuka sehinggalah sebelum masuk tidur. Ini penting supaya badan boleh melaraskan paras cecair dalam badan keesokan harinya.

Tahukah anda, keletihan dan sakit kepala yang dialami kebanyakan orang sepanjang Ramadan sebenarnya disebabkan kekurangan air dalam badan.

Kopi dan teh juga boleh diambil tetapi ia mempunyai kesan diuretik iaitu yang menyebabkan kita banyak buang air kecil. Justeru, air yang keluar dari badan ini perlu diganti bagi mengelakkan masalah kekurangan air dan masalah yang berkaitan dengannya.

Elakkan:

# Makanan bergoreng dan mengandungi banyak lemak. Makanan berlemak mengandungi banyak kalori tetapi kurang khasiat yang boleh menyebabkan kita cepat penat ketika berpuasa. Malah makanan bergoreng juga boleh meningkatkan selera dan menyebabkan kita makan lebih banyak.

# Makanan mengandungi banyak garam seperti jeruk, papadom, sos, kerepek, telur dan ikan masin. Sepanjang Ramadan kita berisiko mengalami masalah kekurangan air dan ia akan menjadi lebih teruk jika mengambil makanan yang banyak garam.

# Makanan terlalu manis. Perkara ini sangat penting kepada pesakit kencing manis. Ini termasuklah buah-buahan terutama buah tempatan yang masak ranum seperti rambutan, manggis, tembikai, nangka atau cempedak; gantikan dengan epal, oren, anggur dan plum.

# Terlalu banyak kopi atau teh. Oleh kerana kafein menyebabkan kesan diuretik, maka memadailah jika anda minum satu atau dua cawan saja, lebih baik jika kurang manis.

# Tidur ketika perut masih kenyang (sama ada pada waktu malam atau selepas sahur) kerana badan memerlukan masa untuk penghadaman.

Luangkan sedikit masa untuk bersenam - sekurang-kurangnya berjalan selama 20 hingga 30 minit sehari (bukan selepas makan atau ketika anda masih berasa kenyang).

Jadikan ia sebagai amalan harian. Senaman yang mudah seperti berjalan ada banyak manfaatnya kerana ia bukan membantu meningkatkan kadar metabolisma dan memudahkan kawalan penyakit malah mampu membuatkan anda tampak lebih langsing!