30.4.09

Magic

Anda mesti lakukan ini.. cuba jgn tak cuba ... nanti anda akan menyesal.............
Manarik.. pelik tapi benar... misteri nusantara... tak rugi mencuba...

Cuba tumpu perhatian. Ikut arahan dibawah ni... sesuatu menakjubkan akan anda saksikan buat pertama kalinya.. jeng.. jeng...

1. tutup sebelah mata anda (kiri atau kanan)
2. ambil mouse anda
3. tekan butang kanan (right click) mouse tu
4. pilih "select all" (atau ctrl-A atau select all guna mouse tu)


woi, takde kerja lain ke... asyik main internet jer... bos bayar gaji bukan utk main internet ...
pegi buat kerja tu... patut le keja bertimbun-timbun...tapi
takde mana magiknya .......
hahaha, jangan mare hah...kalau kat umah takpe ler...terima kasih melayari blog saya:)

###################################
Susah sangat ke?

- Susah sangat ke untuk kita tersenyum, sedangkan orang gila senyum sorang2, inikan pula sesama kita?

- Susah sangat ke nak jadi senang, sedangkan yang senang tu senang je jadi susah?

- Susah sangat ke nak bangkit subuh, sedangkan kena siram air pun tak bangun2 jugak?

- Susah sangat ke nak hulur sedekah, sedangkan orang minta sedekah tu senang2 je hulur tangan?

- Susah sangat ke nak siapkan assignment, sedangkan lecturer yang buat soalan tu senang je buat soalan?.

- Susah sangat ke nak buat baik sedangkan yang baik tu senang je buat jahat?

- Susah sangat ke nak cari keje, sedangkan banyak keje yang cari korang sebenarnya?

- Susah sangat ke nak cakap, sedangkan orang gila pun bleh cakap sorang2?

- Susah sangat ke jadi pandai, sedangkan yang pandai pun kadang2 tak pandai?

- Susah sangat ke, ke sangat susah?... ..hmmmm.. apa2 lah

Tuhan lebih tahu

Novel yang aku baru abes baca. Best punyer novel. Mantap! Jalan cerita menarik! Banyak2 novel yang aku beli kat pesta buku, i think this one is the best. Nyesal baca lambat. Ni novel ke 7 aku baca (sepanjang bercuti ni la). Tinggal lagi satu novel yg aku beli masa pesta buku yg masih belum khatam iaitu novel Anis Ayuni -Sungguh Aku Cinta. Pastu novel Saat Kau Hadir yang aku dapat hadiah dr "peraduan aku dan bukuku". Len kali la bercerita sal peraduan tu.

Berbalik pada novel Tuhan Lebih Tahu karya Nora Ismail a.k.a Rose Harissa, aku rasa novel ni dah masuk list My Fav Novel... Jalan cerita yang amat menarik. Biasa aku baca novel, 10-15 pages terawal n 10-15 pages terakhir. Biasanya ending tu seperti yang aku jangka, hero n heroin. Novel ni pun cam tu gak. Happy ending. Tapi yang aku xjngka, upenye Azfarel kekal ngan Rina. Aku ingatkan ending Hazry n Rina. Pada pandangan "personal" aku, aku fikir Hazry adalah hero citer ni n Azfarel tu hanya hero sampingan la. Tapi kalo dah Azfarel ngan Rina, maknanya Azfarel la hero! ermmmm OK la tu kot. Aku xreti sangat nak wat ulasan sendiri ni. Sikit2 leh la nak citer. Lagi satu, ada aku xpuas hati ngan novel ni. Awal2 lagi, penulis perkenalkan watak ayah Hazry sebagai Encik Hanifah. Tapi bila dah siap kat jemputan kahwin, tetiba tertulis Hazry Irfan bin Hanafiah.mungkin xperasan sangat sebab watak Encik Hanifah tu muncul tidak terlalu lama. Tapi aku amat mementingkan kepuasan dalam setiap pembacaan. Kenapa jadi begini? Sepatutnya penulis perlu lebih peka.

Mungkinkah aku terlalu inginkan kesempurnaan dalam setiap isi novel yang aku baca?

Aku rasa perkara seperti ini tidak sepatutnya berlaku. Aku kalo dah start baca novel, di tambah novel yang aku betul2 suka, aku akan ingat setiap watak even watak tu ciput aje! So, bila dah tetiba tertukar nama, aku cam pelik. Hati berbisik "sayangnye novel ni, jalan cerita dah OK tapi silap tulis nama". Walaupun bagi sesetengah orang itu hal remeh, tapi bagi aku tidak! Kesilapan sekecil seperti ini xsepatutnya berlaku. opsssss...terlebih sudah! Potpet2. Papepun, korang kalo yang suka baca novel, novel ni salah satu yang korang WAJIB baca! Kalo beli konpem xrugi.

####################################################

KFC (29/4)

Semalam, aku lunch kat KFC with my sis. Lunch ker? dah kul 3.30 kitaowang pegi. Pastu pusing2 atas Bazar Buluh Kubu, beli "something buat somebody". Hehehehe.... Siapa somebody tu? xleh cakap ag kat sini. Nanti 3mei ni jumpa, aku kasi. Sabar ek?

Pastu balik, singgah umah mami. Main2 ngan ecah, ajar dia nyanyi Lompat Si KAtak Lompat...tgk ni gaya cik ecah kita! Bukan main lagi dia....

++aishah dalilah++

28.4.09

akaun oh akaun

ye..seperti yang aku jangka di awal sem. Benar2 jd kenyataan. Acc merosakkan pointer. Aku heran tul la UIA ni. Aku budak ICT, nape nak kena amik gak subjek bebudak EKONS tu. Bukan ke skang ni dah guna computer? Dah xde la buku ledger ni. Watpe nak kena lajar lagi. Tekan2 je computer. xyah susah2 nak wat balance sheet, trial balance la, nak kira income statement. Tu xmasuk ag nak wat Adjustment, kira FIFO LIFO n Average cost. Banyak sangat!

Aset= Liabilities+ OE

persamaan yg aku maher sangat! Dah gam kat kepala. Tapi mana satu current n non-current asset, current n non-current liabilities aku xtau! Asal ade exam, aku bedal mana2 yang patut. Lulus sudah. Awal2 sem lagi aku xmengharapkan akaun aku A. Aku tahu setakat mana kemampuan aku. Then, hari ni terbukti, yang aku jangka sememangnye benar. Tiada yang benar melainkan benar belaka! Apepun, aku xlah kecewa sangat, cuma agak terkilan cikit je. Muju ade teman2 yang sudi menemani aku time tu. Thanks Kamil n Juju. Korang berdua memang best! Sanggup dengar mek ecah ni membebel, menyumpah n menyeranah kat result account. Juju puasa ari ni, ganti eh? hihihihi Kamil lak, abes layan aku membebel...Turn dia pulak luah perasaan. Konon xlarat nak bawak kos engin elektrik. Pastu dia start bercerita perihal GUNDAM. Aduiiii, sejak zaman sekolah, xberubah ag upenye kawan aku yang sowang ni. YM ngan kamil ari ni best. Hilang tension tgk result.. layan YM ni.. Tenkiu Kamil

part 1- topik lepas geram!

kamil azizi: buzi??
kamil azizi: knapa
kamil azizi has signed back in. (4/28/2009 6:08 PM)

puteri_kebayan: result aku da kuar...
puteri_kebayan: hwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
puteri_kebayan: nate sgguh
kamil azizi: weh
kamil azizi: ganah2
kamil azizi: bakpo plop ni
kamil azizi: acu oyak kat ak molek
kamil azizi: x kn skor ka?
puteri_kebayan: jap ek....
kamil azizi: nk kecek nga balok lu ko?
kamil azizi: ok2
kamil azizi: hehe
puteri_kebayan: babi ar uia
puteri_kebayan: mu tau dop??
puteri_kebayan: smula jgn wi anak2 cucu masuk uia
kamil azizi: pergh
kamil azizi: dahsyt sie
kamil azizi: ok2
kamil azizi: tenang
kamil azizi: sabo
kamil azizi: ngucap2
puteri_kebayan: mu tau dop...aku amik comp sains
kamil azizi: thu2
puteri_kebayan: tp nape kena amik subjek budop2 ekonomic?
kamil azizi: aloh..
kamil azizi: biaso la tu..
kamil azizi: ak kn amek kos mekanikal jugok..
kamil azizi: walau ak ni elktrk
puteri_kebayan: bangong2
puteri_kebayan: doh la akaun tu payoh
puteri_kebayan: wat munah result aku!
kamil azizi: erm..
puteri_kebayan: uia da kuar result yg exam baru ni
kamil azizi: mung standrd 3 ko??
puteri_kebayan: tup2 result....
puteri_kebayan: sapo xmarh??
puteri_kebayan: tibo2 ado c+
puteri_kebayan: AKAUN
puteri_kebayan: babi ar
kamil azizi: syukur la tu..
kamil azizi: ak result pn dop 3 doh..
puteri_kebayan: jak awal sem ag aku angin ngan lect alaun aku tuh
puteri_kebayan: ngaja dop paham
puteri_kebayan: pilih kasih...
puteri_kebayan: bajet otak budak2 ict cam otak budak2 econs
puteri_kebayan: kitaorg mana ade basic
puteri_kebayan: ngajar laju cam keta api
kamil azizi: lek eii..
puteri_kebayan: eh...sori2
puteri_kebayan: lepas perasaan ko mu pulop
kamil azizi: ak pehe..
puteri_kebayan: smayang jap..
puteri_kebayan: aku asar dop ag ni
kamil azizi: ak lg truk..
kamil azizi: mak
kamil azizi: x smaye ag??
kamil azizi: asar d hjung tanduk
kamil azizi: ,ek

part 2-salah pilih kos

kamil azizi: blom abes g ko?
puteri_kebayan: weh..
puteri_kebayan: mu gak
puteri_kebayan: xleh savar ko??
puteri_kebayan: eh mu abes doh ko exam??
kamil azizi: bakpo plop
kamil azizi: dop g
puteri_kebayan: stdy molek kamil...
puteri_kebayan: jgn jd cam aku
kamil azizi: erot
kamil azizi: pointer ak koho rendoh
kamil azizi: siot
kamil azizi: elektrik ni ssoh la
kamil azizi: adoi
kamil azizi: eh
puteri_kebayan: tau xpo..
kamil azizi: mung ado blaja micro p
kamil azizi: matlab ko
puteri_kebayan: eh aku sero ngaji u bukan nak a cam skolah dulu
puteri_kebayan: nak lulus jah
kamil azizi: btul2
puteri_kebayan: ngok ngek pemikiran aku loni
puteri_kebayan: asal lulus sudah..
puteri_kebayan: sokmo gtu time tgk carry mark...
kamil azizi: ak sero saloh pilih kos la
puteri_kebayan: hah??
puteri_kebayan: iye ke???
puteri_kebayan: mu xminat ke kos mu amik tu
kamil azizi: elektrik ni xpade nga ak
kamil azizi: kure minat
kamil azizi: ak boring la ngaji engineerin
kamil azizi: abe2 ak la ni sruh
puteri_kebayan: doh maso mu pilih mulo???
kamil azizi: ak xterer mace pok2 yo
kamil azizi: hampeh tul
puteri_kebayan: aku dulu pun xpilih bidang ict ni...
puteri_kebayan: aku kan g uia kos ekonomi
puteri_kebayan: pah aku kena tarik ke ict
puteri_kebayan: sb lambat anta borang kos ekons
kamil azizi: yo eks?
puteri_kebayan: yup...
puteri_kebayan: mulo2 masuk ict..aku jerit 2 3 ari
puteri_kebayan: konon xminat...
puteri_kebayan: xdop peluang kijo..
puteri_kebayan: tp loni aku syukur...
puteri_kebayan: mujur xamik ekons..
puteri_kebayan: payossssssssss
puteri_kebayan: aso hikmah blako...
puteri_kebayan: kat matrik aku xpnah score 3
kamil azizi: dale bnyok2 engineerin
kamil azizi: elektrik pling elite sero
puteri_kebayan: xpo lah...
puteri_kebayan: nati kijo senang
puteri_kebayan: gaji mahal engineer nih
kamil azizi: kijo seng bhgn elektronik jah kot
kamil azizi: mahal tp penat
kamil azizi: xrok ak
puteri_kebayan: xpo kamil.....
puteri_kebayan: nati anak bini senang
puteri_kebayan: hehehhe
puteri_kebayan: mu pilik elektrik tu bakpo???
kamil azizi: erot mung
kamil azizi: ak malah r nk jadi supo abe ak
kamil azizi: xdop life
puteri_kebayan: hahhaa...
kamil azizi: sbok jah
puteri_kebayan: molek gop mu amik elektrik...
puteri_kebayan: kalu aku wat umah..
kamil azizi: kakak ak pn
kamil azizi: otok mu
puteri_kebayan: pggil mu ah pasang api
puteri_kebayan: selamat ckit
kamil azizi: pnat ar nk pase
kamil azizi: upoh ore lain la
kamil azizi: naik tggo trun tggo
kamil azizi: pusing playar
kamil azizi: teke paku
kamil azizi: eii
kamil azizi: cabut urat merih ak
puteri_kebayan:
kamil azizi: hahaha
puteri_kebayan: mu ni gak....
puteri_kebayan: mu budop bijak...
puteri_kebayan: small matter jah tu
kamil azizi: adoi
kamil azizi: ak ni bdok malah la
puteri_kebayan: malah xpo asal otak pikak
kamil azizi: pikak??
kamil azizi: mung ni yakin jah
kamil azizi: ak sero dop
kamil azizi: kalo ak pikak
kamil azizi: mest ak leh g utm doh
kamil azizi: hehehe
puteri_kebayan: ceh...
puteri_kebayan: impian nak g utm ko??/
puteri_kebayan: nati master la...
kamil azizi: hehe

part 3
- Kamil nak jadi cikgu?

puteri_kebayan: mu xbuh sambung master ko
puteri_kebayan: ??
kamil azizi: xse
kamil azizi: elektrik ssoh
kamil azizi: ak buke 3 pointr
kamil azizi: mgkn g kot pendidikan
kamil azizi: xtaw lg'
kamil azizi: tgk la rano
puteri_kebayan: ishk...
puteri_kebayan: sayang la kamil kalu mu g kot pdidikan...
puteri_kebayan: baik awal2 mu pilih upsi ko..
kamil azizi: meme
puteri_kebayan: maktab ko
kamil azizi: hehe
kamil azizi: xtaw lg
kamil azizi: tgk la rano
kamil azizi: tp kalo ak g pend
kamil azizi: eiii
kamil azizi: xtaw la
kamil azizi: huhu
kamil azizi: haha
puteri_kebayan: mu cam xdop gayo jd cikgu
puteri_kebayan: rosak akidah anok murid mu kekgi
kamil azizi: hehe
kamil azizi: hahaha
kamil azizi: meme
kamil azizi: sblm ngaja
kamil azizi: meh laye rock lu
kamil azizi: hip hop
kamil azizi: keno game 1 pam
kamil azizi: br stat ngaja
kamil azizi: hahahahaa
puteri_kebayan: ishk......
puteri_kebayan: jange g ngaja...
kamil azizi: adoi
puteri_kebayan: kat bilik guru ade gmbar gundam mu sudah
kamil azizi: haha
puteri_kebayan: kang mu bawak robot2 kecik..
kamil azizi: hail to da next gen of gundam!!
kamil azizi: pergh
kamil azizi: gundam tu inspirasi ak
kamil azizi: kat johor ni bnyk stok gundam
kamil azizi: meme lubuk ak la wei
kamil azizi: huhu

part 4- cerita gundam

puteri_kebayan:

puteri_kebayan: xabes2 lagi mu ni
puteri_kebayan: aku n anis dulu heran..
kamil azizi: make gundam
kamil azizi: main gundam
puteri_kebayan: sokmo mgupat mu...
kamil azizi: tgk gundam
puteri_kebayan: gano ore main mainan budak2 leh jd top stdent???
puteri_kebayan: soklan yg smpai ari ni aku n anis xleh jwb
kamil azizi: mung nga anis ngupat ak??
kamil azizi: ak sero tu buke ngupat..
kamil azizi: tu sedg wat kajian
kamil azizi: personaliti sahabat
kamil azizi: heheh
puteri_kebayan: hehe
puteri_kebayan: lebih kure la...
puteri_kebayan: aku rajin gop wat bodo...
puteri_kebayan: konon nak jd cam mu..
puteri_kebayan: layan doraemon..
puteri_kebayan: shin chan
puteri_kebayan: tp result koho teruk
puteri_kebayan: last2 aku stdy caro aku...
puteri_kebayan: xleh stdy caro rilek supo mu
kamil azizi: lek2
kamil azizi: doraemon
kamil azizi: eii
kamil azizi: ak xgalak tgk tu
kamil azizi: gundam lg bes
kamil azizi: senang cito anime
kamil azizi: itu bgus
kamil azizi: ak here
puteri_kebayan: uh
kamil azizi: rano pok2 mu taw ak minat gundam
kamil azizi: padahal ak underground doh
kamil azizi: hehe
puteri_kebayan:
kamil azizi: pok2 pue plop tu
puteri_kebayan: byk la underground
kamil azizi: gu2 ak bocor rahsio ko??
puteri_kebayan: aku sero sharul pnah mai umah aku bwk cd gundam
puteri_kebayan: dio oyat hok mu
puteri_kebayan: dio rajin pinje dop???
puteri_kebayan: time tu skali dia mai anta novel aku
puteri_kebayan: pah dio oyat nak g umah mu
kamil azizi: dio pinje jah
kamil azizi: tp xtgk kot
puteri_kebayan: byk giler
puteri_kebayan: mu ni tahap fanatik gilo babi ar..
puteri_kebayan: bukan fanatik tahap cipan
kamil azizi: meme 2 siri doh tu
kamil azizi: duk sini amek nga ore plop
kamil azizi: meh ak cito ko mung
kamil azizi: cito pasal gundam br nih
kamil azizi: dio psal dunio loni
puteri_kebayan: katun dop kan???
puteri_kebayan: dunia gapo pulop
puteri_kebayan: dunia khayalan??
kamil azizi: yg mano dunia dkuasai puak amerika n eu
puteri_kebayan: uh3....
kamil azizi: pahtu negara asia barat mace afghan
kamil azizi: ado krisis politik n sosial
kamil azizi: ekon xsoh oyak la
kamil azizi: hancur
puteri_kebayan: doh yg robot2 tu??
puteri_kebayan: ado ko atah dunio loni???
kamil azizi: sumo sbb perang
kamil azizi: realiti dio dunio loni
kamil azizi: ado 1 gerakan sulit nih
kamil azizi: amek sume bdok hok terlibt ngan perang
kamil azizi: jd askar buatan
puteri_kebayan: oloh la.....
puteri_kebayan: layan cito gitu???
kamil azizi: pjg gok nk oyak
kamil azizi: sbb dio best ar
kamil azizi: ak gere tgk us
puteri_kebayan: oloh...
kamil azizi: nk gok ngaro asia hk kuat
puteri_kebayan: cerita blako tuh
puteri_kebayan: idea pengarah
puteri_kebayan: eh...
puteri_kebayan: idea semua...
kamil azizi: tp pengrh meme anti ore putih
kamil azizi: sbb negaro dio kn bom dulu
kamil azizi: sapa loni cito gundam berkisar psal keamanan, perang n manusia tabung uji
kamil azizi: konflik negara berkecuali mace m'sia pn ado
kamil azizi: hehe
kamil azizi: kn teke ko negaro luar
puteri_kebayan: wah......
puteri_kebayan: hebat mu
puteri_kebayan: cito kat ku pulak
kamil azizi: dulu ak minat gundam sbb majalah
kamil azizi: loni sbb cito
kamil azizi: huhu
puteri_kebayan:
kamil azizi: AHAKS
kamil azizi: Mung g la fbook ak
kamil azizi: ak ado upload video pasal gundam
kamil azizi: game feveret ak
kamil azizi: hehehhe
puteri_kebayan: la...
puteri_kebayan: game gundam ko tu??
puteri_kebayan: aku tgk mu upload video
puteri_kebayan: tp aku caro video gapo
puteri_kebayan: tp aku xcaro video gapo
kamil azizi: aloh
kamil azizi: lg pn ado
kamil azizi: lagu
puteri_kebayan: wishhhh
puteri_kebayan: hebat...
puteri_kebayan: gundam ado lagu
puteri_kebayan: cu mu nyanyi ckit
kamil azizi: buke la
kamil azizi: lagu ore lain
puteri_kebayan:
puteri_kebayan: saloh faham
puteri_kebayan: lagu gapo kamil??
kamil azizi: yuna
puteri_kebayan: lagu gapo?
kamil azizi: rocket
kamil azizi: n dan gpo eks...
kamil azizi: lupo r
puteri_kebayan: roket kertas???
puteri_kebayan: heheh
puteri_kebayan: nati aku tgk..
puteri_kebayan: tp kalu xsedap gano??
kamil azizi: bule la
kamil azizi: silo2
puteri_kebayan: aci gapo?\
kamil azizi: top tu lagu tuu
kamil azizi: ur like a rocket in my mind
puteri_kebayan: mesti pening kan???
kamil azizi: waitin to define everythin ;bout me no one knew
kamil azizi: and ur stick like a poster on my wall
kamil azizi: tat don wanna move
kamil azizi: i i got no money in my pocket
kamil azizi: ah
kamil azizi: lebey kure gtu ar
kamil azizi:
kamil azizi: hehehe
puteri_kebayan: wei...
puteri_kebayan: bo ah..
puteri_kebayan: aku nak wirid atas tikar smayang
kamil azizi: ngorib doh ni
kamil azizi: akeh
puteri_kebayan: tau pun...
kamil azizi: ak nk p maye doh ni
puteri_kebayan: semaye2
puteri_kebayan: tenang hati n minda
puteri_kebayan: mudah mu jwb exam!
kamil azizi: buka jiwa luaskan fikiran
puteri_kebayan: wokeh geng
puteri_kebayan: bubye
kamil azizi: ore wa GUNDAM!!
kamil azizi: sayonara!!

27.4.09

Budu for Juju

Budu atau sos ikan bilis merupakan sejenis pekasam yang dibuat daripada ikan bilis yang diperam sehingga hancur. Ia merupakan makanan tradisional yang terkenal amat popular di pantai timur malaysia khususnya di Kelantan, Terengganu dan Selatan Thailand. Budu biasanya dihasilkan oleh syarikat-syarikat perusahaan kecil dan dijual di kedai dalam pembungkusan botol. Ia boleh dihidangkan begitu sahaja atau dicampurkan dengan bahan makanan lain seperti hirisan lada merah/cili api, mempelam/mangga muda dan perahan limau nipis.

Budu telah mendapat perhatian dan menjadi kajian para ahli pemakanan berkhasiat Jepun, Amerika Syarikat, Australia, New Zealand dan Jerman. Penemuan baru-baru ini membuktikan kandungan budu memiliki gluthaione sebagai bahan antioksidan, mengeluarkan sisa toxic dan meningkatkan daya tahan tubuh (immune) yang dapat memerangi pelbagai penyakit merbahaya dan menghalang kanser. Kenyataan ini bagaikan satu kejutan bagi golongan yang selama ini memperlekehkan kewujudan budu yang dianggap makanan"kuno".

Penelitian yang dilakukan di Universiti North Carolina, Amerika Syarikat menemukan bahawa unsur genestein dan phytoestrogen yang terdapat pada budu terbukti dapat mencegah penyakit kanser, proses penuaan dan barah payu dara.

Satu ujikaji rambang yang dijalankan, mendapati pengambilan budu sebanyak 150 gm sehari selama 2 minggu dapat menurunkan kadar kolestrol ke tahap luar dari jangkaan.

Budu berpotensi untuk melawan radikal bebas dan dipercayai mampu menghalang proses penuaan dan mencegah terjadinya penyakit degeneratif seperti aterosklerosis, koroner jantung, penyakit kencing manis, kanser dan selainnya pada peringkat lebih awal. Kajian mendalam juga mendapati budu turut mengandungi zat antibakteria penyebab cirit (diarrhoea), penurunan kolestrol darah, pencegah penyakit jantung dan hipertensi.

Budu juga didapati memiliki zat gizi yang lebih mudah dicerna, diserap dan dimanfaatkan oleh tubuh berbanding jenis protein yang lain. Secara saintifik, budu merupakan penyumbang utama vitamin B12 yang tidak dimiliki dari mana-mana sumber makanan laut, ikan-ikan dan daging-daging lain. Vitamin B12 ini perlu untuk pembentukan sel darah merah, di mana kekurangan vitaman ini mengakibatkan terjadinya penyakit anemia perisiosa (pucat), sakit perut dan berat badan menurun.

Dari apa yang dinyatakan ini jelas sekali bahawa khasiat serta kebaikan sepiring budu yang dimakan bersama hidangan nasi pagi, tengahari dan malam melampau jangkauan yang anda fikirkan. Budu seumpama cecair multivitamin yang memenuhi segala keperluan untuk tubuh badan.

++ni budu yg ecah slalu makan ye JUJU++

sedapnya...

fuhh...
++sedapnya... fuhh... uihh... sungguh menyelerakan! ++

sumber:http://yoyooh.com/bloggers-post/19-makanblogger/182-budu.html

p/s: post ni khas buat my beloved rumate, J.U.J.U. Nanti awak datang umah kita kat kelate, kita pakat makan BUDU ramai2 ye...


26.4.09

Kenapa cinta susah datang?

Tahu tak kenapa cinta sangat susah untuk datang walaupun keadaan seolah-olah membenarkan cinta tersebut? Why? Sebabnya ada dirangkap terakhir puisi di bawah :)

Kenapa cinta susah datang?
Walau mata sudah bertentang,
Walau hati sudah bergoncang,
Walau Sayang sudah terbentang,

Kenapa cinta susah datang?
Bila kekusutan selalu dikongsi,
Bila sayang sama berbahagi,
Bila melodi bertukar ganti,

Kenapa cinta susah datang?
Walau hati menggigil menahan rindu
Walau wajahmu tak terpadam dihatiku
Walau hatiku seakan-akan milikmu

Kenapa cinta susah datang?
Bila hati mula tak keruan,
Bila pertanyaan jadi soalan,
Bila jawapan jadi pertaruhan,

Kenapa cinta susah datang?
Walau ia ujian kesabaran
Walau jodoh bukan ketentuan
Walau ini kehendak tuhan

Kenapa cinta susah datang??
Sebab cinta tiada paksaan
Sebab sayang hanya persahabatan
Sebab takdir yang layak menentukan

p/s: puisi ni aku amik dr emel yg aku terima. ( Ridzuan Richie,Dr.Cinta, www.PanduanCinta.com )

aPe DaH JaDi?

Tahniah wat pasukan Selangor
Syabas wat pasukan Kelantan
boleh ke camtu?
xkisah la boleh ke tak
dah adat perlawanan
pasti ada kalah dan menang
itu dah lumrah
yang kalah
xsemestinya lemah
yang menang
xsemestinya cemerlang
Niway
Kelantan kalah bermaruah!
Iye ke?
Up to u la...
dah dapat masuk Final pun kira OK
dah la tu
xnak komen lebih2
kalo aku jd pemain pun
lum tentu leh bg yg terbaik
cam perlawanan mlm td
So, dat's all
kepada penyokong kelate
jangan sedih2
jangan bakar trak polis
Tenkiu
Sekian, Wassalam




25.4.09

WonDeRFuL JouRNeY

Jalan2 p KL. Indah n menyeronokkan! Kalo jalan2 mana xbest. Iye tak? Pagi khamis bertolak, petang jumaat terus balik. Kejap je. Lagipun, bukan urusan aku naik KL tu. Kakna punyer keje. Aku ape lagi, tumpang 2kaki la. Leh sggah UIA, amik barang2 yang aku xlarat nak wat balik umah ari tu. B4 aku bertolak, dapat berita xbrape elok. Kaknini jatuh, tergelincir kat toilet d stsn minyak. Waduh2, kesian lak kat mami nak kena jaga Ecah n Kaknini yang sakit. Mama xmo pegi, tp mami cakap xpe je. So, pagi2 kitaowang p amik Kakna kat Tanjung Mas, peluk2 Ecah dulu. Budak ni demam lor..


Bertolak kul 10a.m dr umah. Sampai KL lebih kureng kul 6p.m. Sggah UIA jap, beli teh ais. Pastu carik hotel murah2. Ni la hotel kecik yg jd tempat kitaowang bermaustautin utk semalaman. Sempit! xselesa langsung!

++city park hotel++
++abg hotel kat lobi, sorry bang! curik gmbor ye++

Malam lak, tggu kawan Kakna datang. Makan free beb! Cik Udin tu baik hati. Nak belanja owang kelate makan. Tggu Cik Udin ni pun lama, tapi makan free punyer pasal, aku xkisah! heheh. Bebe n mama sampai tertido. Aku rileks je, tgk TV. Kul 9 lebih Cik Udin n his wife, Kak Wan (kalo xsalah) sampai. Perut pun da bebunyik mintak di isi...ngah tggu tu, sempat ag kitaowang posing kat lobi.
++Kakna waiting 4 Cik Udin++

++Posing time perut kosong++

Makan kat food court yg bhampiran ngan hotel je. xleh g jauh2, mama xlarat nak jalan. Nak p ngan keta, parking lak xcukup. Ape punyer kelas la hotel ni. Location da OK, tp service cam xbrape elok. Parking pun ckup2 je. Yang pasti, makanan xsedap la kat situ. Nama restoran tu, Adam Food. Service 4 customer pun xelok! Amik order bukan main lagi, tp bila anta order langsung cam sewel. Ko baru wat bisnes ke? Order nasik goreng biasa n telur mata. Yang aku geram, sampai nasik goreng je. Ingatkan lupa nak taruk. Upenye, dah nak abes nasik separuh, telur baru sampai. Ape punyer restoran la. Lain kali konpem aku xmasuk dah kedai tu! Kalo masakan sedap, layanan xbrape bagus, kira orait la... ni makanan Hampeh! aku masak lagi sedap tau? Nasib baik owang belanja, nak xnak terpaksa telan. Kalo aku yg beli, konpem aku xkan habeskan makan tu. Papepun, terisilah jugak perut aku ni.

++Dah kenyang weh++

Pepagi ari jumaat, da kuar. P kat pejabat lawyer utk selesaikan urusan Kakna tu. Punctual tul la Cik Udin ni. Tepat2 8.30am muka dia da ade kat depan hotel. i tabik u!

Kitaowang amik sarapan kat kedai owang kelate. Makanan xusah cakap la. Sah2 sedap. Kena ngan selera aku yg agak ke arah "kekampungan n kemelayuan" ini.

Kakna n Cik Udin je yg naik kat pejabat lawyer tu. Aku, ema, mama n bebe tggu kat keta je...
++lamanyer..ponat eden berdiri++

++part yang agak cantik!++

++bebe, mama n ema++

++comel lote berbaju kurung++

Selesai je urusan Kakna, terus balik hotel. Kemas2 barang n check out. Sggah chow kit jap, beli kek. Pastu balik.
++Last posing kat hotel++

Ni part yg sedih sikit. On the way nak balik tu, Tetiba aku sakit kepala, badan jd panas. Demam mengejut! Nasib baik dah nak balik....sedih tau! xenjoy sangat kat dalam keta. Kitaowang sggah umah mak kat ceneh. Aku ajat nak bermalam kat sana. Tapi disebabkan keadaan xmengizinkan, aku balik KB gak. Dapat jenguk mak n adik2 kejap pun jadilah.

++Achik n Fir++

++Ni la mak n adik2 tiri yg dah mcm adik2 betul++

Ujan lebat sgt2 time kat umah mak. Kilat lagi! Tapi dah lewat, terpaksa la meredah hujan. Kul 6p.m bertolak dr umah mak. Dalam perjalanan tu, kena tahan polis. Tengah2 hutan pun ade road block ka? Aku kat seat depan rilek je....yg duk blakang agak kesian la. Nak kena tarik seat belt. Mama kat tengah lagi lah haru. Papepun, kitaowang pandai berlakon. Tarik je, ape susah? Cik abang polis tu cakap bagus...hehehhe pastu kitaowang gelak sguh2! Kesian cik abang polis tu tertipu...

Sggah semayang kat masjid Permaisuri. Masjid yang selalu kitaowang sggah kalo balik umah Tok Ayah. Skang dah jarang balik, balik pun nak jumpa sape. Tok Ayah dah meninggal. Kat masjid ni, something yg aku agak pelik berlaku. Lagipun dah lewat malam, masjid lak kat atas bukit, paham2 je lah. Aku tido time sampai kat masjid tu. Mama kejutkan, tanya nak tggu kat keta ke? aku jawab ye. Tetiba aku dengar bising suara2 yg aku kenal. Mama, ema n Kakna. Upenye ade lipan besar kat dalam toilet...Aku turun ar dr keta, knon2 nak p jenguk ape yg berlaku. pastu, ade sowang makcik masuk tya kitaowang..
makcik-"beg sape ni?"
ema-"bukan beg kitaowang. Kitaowang masuk, beg dah ade kat sini. xtaula kot2 beg owang yg kat dalam toilet tu"
Yang aku hairan, masa nak masuk toilet tu sebenarnya..semua lampu tertutup. xkan ade owang kat toilet tu,xkan diowang 'buang' dalam keadaan gelap? Lampu sumer tertutup! Tapi air kat dalam toilet tu, bunyinyer cam owang ngah guna. Lipan yg kitaowang jumpa pun, besar dr lipan biasa. Masjid tu dah banyak kali kitaowang sggah. Ari tu jumpa ular kat masjid tu jugak. Berbalik citer sal lipan tu, mama aku bgtau la makcik yg masuk tanyakan sal beg td. Tapi makcik tu langsung xkasi respon. Buat bodoh jer...Aku geram sangat kat makcik tu, last2 aku ajak mama kuar. Adik aku toksah cakap la, dah nangis!

Then, dah siap amik air semayang sumer, nak p tmpat solat wanita. Aku lak terkejut ngan sowang nenek yg dah bongkok. Tanya aku, ada nampak x sowang perempuan. Kat dalam hati.."dia ni orang ke x? nak jwb ke x?" Aku decide xmo jawab. Aku jalan je kat depan nenek tua tu, buat2 xnampak. Pastu sggah sowang Abang Haji, tanyakan wife dia kat nenek tu. Sah!! Nenek tu orang! kesian lak aku xjawab bila dia tya aku td. Aku pun patah balik, bagitahu Abng Haji tu, wife dia kat toilet n siap senyum kat nenek tu. Aku xperasan Abng Haji n Makcik yg tya beg kat toilet pegi ke mana lepas tu. Aku cuma perhatikan nenek tua tu je. Aku nak pastikan dia ke mana. Upenye umah dia kat belakang masjid tu.

Tapi kejadian kat masjid tu, benar2 buat aku tertanya2 smpai la ke umah.

"sape yang guna toilet dalam gelap?"
"Kenapa owang dalam toilet tu xkuar, time kitaowang kecoh2 sal lipan?"
"Lipan besar tu dari mana? betul2 lipan atau ape?"
"Kenapa makcik tu senyap bila kitaowang inform sal lipan besar tu?"

Mungkin makcik tu dah tahu something. Sb tu dia diamkan aje. Sebenarnya toilet yg sama tu selalu tertutup. Tapi bunyi air dr dalam. Dua toilet yg macam tu. Aku terpikir, andai kita buka pintu tu, adakah kita akan nampak ape di dalam nya? Atau Allah hanya tunjukkan pada hamba yang di kehendakinya sahaja? Mungkin Allah hendak menyedarkan kitaowang, yg Allah Maha Berkuasa. Jangan terlalu leka sehingga melupakan-Nya yang menciptakan setiap makhluk di muka bumi ini...

Kul 11p.m kitaowang sggah makan lak. Sampai umah dah kul 12. Tido umah mami kat Tanjung Mas. Nak balik pun, dah capek! Aku tido d bilik Kak Nini. Tido bertemankan air-cond! Sampai cni la dulu, nak tgk Siaran Langsung Perlawanan Bola Sepak Liga Super (Kelate vs Selangor)

Hopefully kelate menang!


GOMO KELATE GOMO

23.4.09

Cerita awal pagi

aku nak tido,mata lak xmo tutup! nape ye? nak kata terlebih tido, aku xtido langsung ari ni weh. Fuh! cam xcaye je tp itulah kenyataan. Bangun pun awal. Kul 8 mama dah kejutkan. Suh pegi beli daging nak bawak bekal ke KL. Bangun je la aku ni. Pastu, p beli dapur masak lak. Time2 cam ni la wat hal. P ngan paksu Amin. Senang p ngan dia. Ore kelate kato "Mudoh kiro". Ikut jer arahan aku, ni yang aku suka ni. Rasa cam Mem Besar! Pastu masuk Pasar Siti Khadijah. Nape? ermmm cari ole2 cikit utk Kak Patma. Al-maklumlah, dah tinggalkan barang kat dia. So owang berbudi kita kena la berbahasa. Sebab Kak Ma sowang je, dapat la lebih ckit. Aku beli dodol, kelapa goreng n keropok. Ok la tu kan? Pastu balik umah, masak! hehehe jangan xpercaya Siti Aishah Hassan ni terror gak bab masak. Ni berjangkit ngan Izrin kot, jenguk blok dia...JOM MASAK! huh, hebat penangan Izrin. Sampai aku pun rajin masak. Tapi simple je. Bukan telur goreng ek! Tapi sayur goreng. Hebat gak aku ni. Kalo kawin pun, konpem laki aku xkebulur. hihihihi..ecah2 merapu ntah pape la aku ni. Esok nak "berjalan jauh". Bebe cakap nak sggah zoo! Punyer la byk tempat kat KL, Zoo jugak pilihan di hati. Tapi kira orait ar tu, leh jumpa sedara mara kat sana. ahaksss pastu duk bincang2, on the way balik nak sggah umah mak! horeyyyy leh jumpa Achik, Fir n Farham. Windu bangat sama kamu ber-3 tau. Tapi kalo sggah sana, xbawak pape la sb aku xbajet nak sggah. Kalo tau, awal2 lg aku beli something kat diorang. Xpernah aku balik kg jumpa adik2 xbawak ape2. Pelik la pulak kali ni. Kowang yang baca entri ni, doakan aku selamat ya!

++Jauh Perjalanan Luas Pemandangan++

22.4.09

layan novel jer

yup! dah 5 ari kat umah. Best! sape ckp xbest duk umah? mereng la owang tu. Aku lak, asyik layan novel jer. Xwat pape. Malam2 nak tido baca novel, tup2 tetido ngan novel n lampu menyala. Biasalah, aku kalo dah mengadap novel, sumer benda aku leh lupa. xmakan xpe janji ade novel. Ishk...terover la pulak, mana leh xmakan. Karang lapor aku yang susah! Windu kat adik2 aku yang kat kg.. xpelah,cuti ni aku xsempat nak balik jumpa mak n adik2.

++Alia, Firdaus n Farham++

Esok aku naik KL pulak. Singgah UIA amik barang2 yang aku tggalkan kat Kak Ma. Cam malas jer nak pegi jalan. Novel2 xabes baca ag sebenarnya. Baru 3 buah. Ermmm xpelah, baca slow2 leh amik "feel". ahakssss! Tiket nak balik UIA da beli. Hwaaaaaa cam xnak amik short sem je. Leh cuti pjg sikit kan? Owang lain sibuk balik kg, aku n norsha sibuk p UIA. Pelik jer kan? xpe lah,aku berserah! kuikuikuikui

++muka budak sedih! jatuh xtau mcm mana. huhuhu,cian kat ecah!++

19.4.09

~uMaHkU sYuRgAkU~

Alhamdulillah,aku selamat sampai umah jugak akhirnya. Laju gak bas aku, kul 9pm dr Putra sampai KB kul 4.15am. Skang aku nak rehat2 dulu, jap ag ecah nak datang. Windunyer che long kat ecah ni...agak2 mesti baju pink lagi kan. Al-maklumlah, si ibu peminat kaler pink! pastu, petang ni nak kuar shopping lak. Ngan saper? B.E.B.E! In conclusion, ari ni jadual aku full. Lupa lak, tahniah buat abg har n kak maini coz dah nak dapat owang baru! Rasa cam baru jer kawen,hehehe rezeki kan? Sampai cni dulu, nak rehatkan mata la...semalam xleh tido kat atas bas. Takut!! Laju giler bawak bas macam pelesit. dat's all 4 this time..tata

18.4.09

al-kisah di pesta buku 17april

Last post aku da inform novel2 yg aku beli, skang nak update citer dari awal sampai akhir lak...

Tggu Juju datang amik..(Driver xberbayar)



Then, kitaorg amik Star kat Sentul..

++Ngah tggu tren, time ni aku rasa seminit cam sejam++

++Sukanye hati... Cuma 1 stesen je dr Sentul. Huhuhuu++

Lambat gak la aku sampai sana, around 4pm camtu. Kena cucuk "fulus" dulu. Aku ni leh dikatakan bernasib baik la jugak sebab family aku teramat memahami yang aku ni kaki novel...opssss A.N.T.U novel la! book fair tahun ni, aku pegi ngan rumate aku, Juju. Sama cam tahun lepas, p ngan rumate. Cuma bezanya, kali ni aku dapat bgambar ngan Norhayati Berahim dan Rose Harissa manakala last year sowang jer, Fauziah Ashari. Novelis pun xramai. Maybe sb bukan weekend. Esok aku duk pikir punyer pikir, cam nak g pulak. xpuas ati beb! Ingatkan leh jumpa Mimie Afinie n Nazurah Aishah tapi xde jodoh. Esok diorang ada, tapi esok aku dah nak balik Kelantan. Ok gak kan kalo aku p jenguk booth Jemari seni jap b4 naik bus? hehehe...tengoklah camne nanti. 1st sampai, aku cari booth NB kara. Nak tau kenapa? Sb aku da tau,kalo beli novel akan dapat poster n bookmark. Siapa cepat dia dapat! Tu yang aku kalut, tapi bertuah jugak upenye aku, bukan dapat poster n penanda buku jer... Tapi siap leh bergambar ngan novelis tau! see....
**me n Norhayati Berahim (aku p kaco time diaorang beborak, sorry bebanyak ye kak)**


**me n Rose Harissa (Akak nampak lain la, dalam gambar cam lain sikit.)**

Puas hati ngan layanan mereka berdua. Memang novelis ni pandai berkomunikasi ngan peminat kot, last year ngan Fauziah Ashari pun camni gak. Baik je...ni yang bertambah sayang ni..

Ni plak gmbar sepanjang kami di KLIBF tu, macam-macam....


++Juju ngah salin venue booth yang kitaorang akan "lawati". Kitaorang decide nak salin, sb dah pening nak pusing. Besar kot! Pusing2 balik2 tempat sama++

++time ni kalo xsilap dah 6 novel. Berat! banyak kali turun naik. Mujur dunia semakin maju, xyah susah2 mengira anak tangga++

++saje jer gmbar ni, kebetulan tajuk buku tu cam kena je ngan aku..hehehe ni booth juju, kalo aku datang sowang konpem xmasuk booth camni. Duniaku hanya N.O.V.E.L++

++Aku respek tol minah ni. Kusyuk cari buku2 ilmiah. Juju, list punyer lah banyak. Bawak pulang 1 jer. Tapi berbaloi kan? Tebal lagi berat++

++Ni la hasilnya...amacam? heheh amik kau! Sekali datang 8 novel aku kebas. Melayang RM200. Timer kasih daun keladi mak, susah2 cari masukkan duit++

Balik UIA dah kul 8. Nasib dah xramai owang kat kafe. So, kitaorg menjamu perut yg dah lama minta di isi...

++Muka sama, selera pun sama diowang ni. Kue tiaw goreng basah n teh O ais++

++Air kat dalam gambar di atas tu, aku punyer. Warna teh ais yang cik abang kita ni buat cam horlick. macam susu pun ada,minum plak xde rasa pape. xleh wat laki ar, air pun xreti nak wat++

hihihi..penuh gmbor aku kan??dah blog ni aku punyer, mestilah gmbar aku! xkan nak taruk gmbar owang lain plak. Masa yang di tunggu...

Date: 18th April 2009
Time: 9.00 pm
Bus's Company: Transnasional
Locacion: Kuala Lumpur (Hentian Putra) to Kota Bharu (Terminal Kota Bharu)
Seat No: 2a, 2b... (me n Norsha)

GooD ByE UIA.. Kelate, i'm coming!!

17.4.09

Dah dapat!!

Ini laaaaa novel yang aku beli kat pesta buku petang tadi.. nanti aku nak bercerita panjang, next post la ye. Skang nak kemas barang2 yang masih lagi xsiap "Di kemas" dan lepas tu, aku ingat nak baca novel sikit2. Ni pun cam dah xtau nak baca yang mana dulu. Sumer best! Ada yang aku plan nak beli, tapi xbeli. Dan yang xplan, tetiba aku berminat.. Enjoy!!
MyEm0.Com
**Sinopsis citer ni best, sb tu aku beli. 1st time baca karya Sania Yasmin. Hopefully, i will like this novel and Sarnia pun leh masuk dalam L.I.S.T my Favourite Novelis**

**novel ni, xde dalam senarao aku! Tetiba nampak, Anis Ayuni punyer novel. Of course la aku beli walaupun xtersenarai nak beli. Aku xdapat apa2 information pasal novel baru anis ayuni akan di jual kat pesta buku. Kalo tau, memang awal2 ag aku cari**

**Novel ni memang dalam list yang akan di beli. huhuhu, pusing sampai atas carik Jemari Seni punyer Booth, upenyer kat bawah. Aku mula minat Nazurah Aishah selepas baca novel pertama beliau Lily Buat Najah, sedih!!**

**ok,ni yang best. Nor Hayati Berahim. kalo peminat novel,mesti kenal beliau! Dapat tanda tangan Kak Yati n bergambar lg tau! Adik Qaisara demam. Kak yati cakap naik campak, Ciannyer..**

**Nora Ismail?aku lebih suka guna Rose Harrisa. Kak Rose kat luar lain sesgt. Kat blog lain. Aku pun dapat bergambar gak ngan kak Rose. Mujur kak rose tanya dah dapat ke belum poster! kalau x,balik melenggang je aku tanpa poster. Thanks Kak Rose**

**Ni last minute wat keputusan nak beli. Tupun sb aku dapat emel dr Jemari seni. Dalam kul 10am aku check emel. Mujur..Kalau aku xlayan emel pagi td,mesti terlepas novel ni. 1st time dengar nama penulis Nazawati ni. xnak komen lebih2!**

**Ni pun da dalam list yang akan di beli. Fatin Nabila ni, Kalau xsilap a.k.a Nur Hazma. Novel beliau "Bukan Terlarang" best. tu pasal aku beli novel ni. Kira cam dah minat kat novelis la ni**

**Aku tau sal novel ni 2 3 hari lepas. Mimie Afinie ni kira dalam list aku. Semua novel beliau aku ada. 1st novel aku beli, Bisikan Rindu. Terus tertarik!**

++VCD Jejak Rasul (~Hadiah untuk Mama ni~)++

Asyik gambar novel jer, aku pun nak posing gak!

Oklah, setakat ni je dulu untuk hari ini...
++nak layan novel2 lakMyEm0.Com

nak baca yang mana dulu ek??

16.4.09

Ape nak buat?

Exam da abes, Alhamdulillah. Skang kat dalam kepala, nak packing barang2. Sampai kat bilik, nyakit yang selalu menyerangku datang la pulak...ape lagi kalo bukan penyakit m*l*s. ermmm, barang banyak la....Aku da xsabar nak tunggu esok! Nak beli novel banyak2,xde lah membazir masa aku cuti nanti..hehhehe;-) Duit pun da ader, kuar dewan exam, on hp...tup ade mesej "mak dah masuk duit" senyum panjang aku! Hilang sumer perasaan tension masa kat dewan td. Nak p amik duit, xbawak card atm la pulak..adush!!! Esok la nampaknya. Ni lagi satu sedang bermain2 di kepalaku. Perihal Roomateku JUJU. Sampai skang xbalik billik ag, dia tertinggal purse, aku dapat tau dr Jihan. Terus call Juju tp dia xjawab la pulak. Izrin ckp Juju p cari beg duit! alaaaaa...ciannyer,aku nak bagitau "hang punyer beg duit skang kat Gen Office ICT". Esok aku p Book Fair kat PWTC ngan si Juju ni laaaa...

9.4.09

Announcement!

Starting today, i will not upload any post until 16th April. This is because:
i need to study (not prepare anything yet for final)

There are 4 papers waiting for me;-)
12/4 : Multimedia
14/4 : S.A.D
15/4 : Accounting (i'm worried bout this!)
16/4 : D.S.A

After that, ape lagiiiiii...packing barang utk sem vacation!

The next day on 17th April:


Then, i'll say BUBYE to my cute compartment, my sweet room, my beloved roomates (Kak Patma, Hazimah n Juju), my great lecturers,my Kuliyyah (ICT), my university (UIA) and also all of my friend (ramai sangat, next post aku inform ya!)
B.A.L.I.K K.A.M.P.U.N.G