29.10.12

Temuduga Pegawai Perhubungan Perusahaan Gred S41

kepada sesiapa yang menggunakan khidmat cik google, hopefully jumpa la page tak berapa nak comel ni. ahakss! entry kali ni saya nak share apa yang ditanya oleh panel kepada saya untuk jawatan pegawai perhubungan perusahaan yang mana sesi temuduga bermula hari ini sehingga 10 november 2012.

apalah malang nasib hamba terpilih jadi calon pada hari pertama. huwargh!!! kesian saya, cari bahan ngan cik google pun tak banyak sangat yang boleh membantu. sebab tu ter-ciptanya entry ni. niat nak menolong kawan-kawan seperjuangan yang akan berjuang pada hari esok dan hari-hari seterusnya.

baiklah, berbalik kepada tajuk asal. ini kali pertama saya dapat panggilan temuduga dari SPA. bab gagal temuduga dari company lain tu dah berjuta kali alami. takpe. think positive, kutip pengalaman temuduga yang tak mampu kita beli walau kita ada berjuta harta.

antara soalan yang di tanya untuk saya (ada 2 orang panel. dua2 tu lelaki tak hensem) 

1) perkenalkan diri (masa perkenalkan tu ada la sikit soal jawab tentang family, tempat tinggal dsb)
2) what do you understand about ministry of human resources? (yang ni kena jawab dalam bahasa inggeris. dia dah mention awal-awal)
3) apa yang awak tahu tentang jawatan ini dan jabatan mana? (make sure kena hafal deskripsi tugas kat spa tu)
4) umur persaraan 60 tahun. awak setuju/ tidak? beri cadangan. (pandangan masing-masing yang ni)
5) pendatang asing semakin ramai datang bekerja di malaysia. kenapa? positif ke negatif? kalau awak jadi pegawai, macam mana nak kurangkan? (korang balun la. sebab saya pun hentam jerk)
6) apa kelebihan diri untuk kita ambil awak sebagai pegawai? (promote la diri sendiri. bila lagi nak puji diri sendiri kan?)
7) awak boleh kerja sabah? sarawak? pedalaman? (buat muka yakin dan jawab: boleh!)

SILA DUDUK. ANDA AKAN DILAYAN SEBENTAR LAGI - 8:36AM
AKU DUDUK. DAN AKU DILAYAN SELEPAS EMPAT JAM. TERIMA KASIH :)

p/s: seeloknya untuk jawatan pegawai memang patut pakai blazer dan nametag. menyesal tak ikut saranan wani. konon malu takut berlebih-lebihan tapi bila sampai tengok ramai jugak yang berblazer dan bernametag. memang tau kat situ dapat markah. susunan sijil pun penting. takpelah. dah lepas. percaya pada rezeki masing-masing. bahagia macam lepas hutang sejuta. 

kawan-kawan: goodluck tau. all the best!

49 comments:

Anonymous said...

Thank you for your information...at least ianya membantu saya tuk preparation 6/11 nih..InsyaAllah ada rezeki kita sama2 diterima msk bekerja...ameeenn

Anonymous said...

Terima kasih byk2 atas info berguna awak ni..sy doakan semoga kita sma2 berjaya temuduga tersebut :)

Ujang Terry said...

Tq for sharing. Nak tanya, Resume tu dalam bahasa melayu ke english?

puteri_kebayan said...

@ujang terry

saya punye resume bi. ada jgak calon yg bw resume bm. sy xtau bnda ni pnting ke x sb sblum msuk intview,ada sorang wakil spa akn semak sijil kt. yg perlu: ic,surat brnak, sjil spm,stp/diploma, ijazah. sjil bhnti skolah jgak. dia xckp lak resume tu nak bm ke bi sb dua2 dia terima.

tp bila msuk bilik intview. 2-2 panel tu langsung x tgk file sijil2. dia suh kt pkenalkan diri n citer pasal aktiviti kt msa kat skolah n uni shja.

p/s: lain panel mgkin lain cara. skadar bkongsi pngalaman :)

Anonymous said...

Thanks for your comment, takut juga perasaan i ni. harap harap i dapat. blog saudari ni sangat berguna. gud luck to everyone frens

Anonymous said...

Salam..

Introduce diri tu BM ke BI?

puteri_kebayan said...

@anonymous

pkenalkan diri BM.

p/s: guys, utk sbrang ptanyaan: hanya komen yg punye identiti akn sy balas. no anonymous ye. lupa nk pesan awal2 kat entry :)

Dania said...

waa..camtu ye die tnye...so de soalan dalam BI jugak le ye heheh...nervous plak sy sbb xde xperience interview goverment...

puteri_kebayan said...

@dania

yup. masa bercakap tu boleh campur bm-bi. soalan yg d tya tu bgantung pd panel jugak. mgkin soalan bbeza stiap calon dan mgkin ada yg sama.

sy pun 1st time pgalaman intview gomen ni. jadi, lepas intview ni saya berserah pada rezeki la pulak:)

insyaAllah kalo ada rezeki sy, dpt la..kalau x, ada rezeki lain yg kt xtau. perancangan Allah yg tbaik :)

Ujang Terry said...

Terima kasih.. Semoga awak dapat kerjaya ini insyaallah di atas sharing ni.

Nak tanya sikit, Sijil matrikulasi agaknya perlu bagi ke? sbb tak tulis pun dalam surat spa tu.

puteri_kebayan said...

@ujang
sijil matrik xperlu. Msa sy intview ari tu,susunan dlm file camni; ic,srt brnak,pmr,spm,sjil bhnti skolah,ijazah/trnscript. Pastu bru letak apa2 sjil yg bkaitan ngan jwtn.
Byk yg xprlu n msa intview panel xtgk pun sjil.

the writer said...

jawatan ni under jabatan mana yer??

puteri_kebayan said...

@the writer

jabatan perhubungan perusahaan, kementerian sumber manusia.

umie said...

umie,
g intrview bwa hand bag x?thank sbb brkongsi tip..harap2 kt sama2 di terima utk jwtn ni.aminnn.

Anonymous said...

Sorry menggangu... jawatan ini berkemungkinan diserapkan di dalam 3 jabatan utama dalam kementerian:

1: Trade Union Affairs
2: Industrial Relation
3: Labor Department

Kebiasaanya di letakkan di dalam labor department

Anonymous said...

lepas pergi interview ni semalam, rasa mcm fobia nak pergi interview gomen lagi.. fuhh mana taknya, no.giliran saya dapat jam 8.44am dan dpt no.18. Lepas 7 jam baru sampai giliran!! tensionnya.. sabar je lah hehe..
Masa interview tu alhamdulillah semuanya ok, dia banyak sgt tanya pasal family background i.e ayah kerja dimana dan sebagai apa, ibu pun sama..adik beradik graduate mana dan kerja mana atau sekolah dimana..
Dia bgtau job ni byk dekat sabah sarawak so mcmana penerimaan kita kalau kena post ke sana, boleh ke nanti kena ikut serbuan jam 2,3pagi..bla bla bla..
Lega sangat sebab dah lepas, tapi oleh kerana terlampau lama sgt menunggu, dah sampai takda rasa berdebar langsung,rasa x sabar nak habis and balik tido dahla badan tk berapa sihat sgt..huhuh
Dengar kata mereka nak hire dlm 50 org..so goodluck kepada mereka yg akan menghadiri interview :) Jangan gabra,relax je.. lepastu jgn risau bila dia suruh speaking english, cakap jer dgn confident walaupun hakikatnya korang tk jawab soalan haha itulah y saya buat semalam, mungkin dia tk paham kot, dia nak tgk kelancaran kita jer...

Anonymous said...

tq kt blog ni n cari gold. cari gold pun.byk info.dia bgtau tgk carta sbb ade penemuduga yg pangkat dato. sy dpt sorg dato. dia tanye bajet. akta pun ade. byk psl isu pekerja asing.pastu dia ambik 3 drp panel dia.
(sy cuba register asyik x berjaya jd sy guna anonymous sbb x sbr nk berkongsi)

Safi Sofia said...

bajet dari segi apa tu.. sijil2 kena sah kan ke tak payah? kalau ikut surat dia tak ada pulak cakap tp masa saya interview jwtn sokongan dulu perlu di sah kan. Terima kasih utk mereka yg sudi berkongsi.

Utk yg akta tu..dia suruh kita pilih sendiri kah akta2 yg kita tahu @ dia org yg pilih?

puteri_kebayan said...

@safi sofia

sijil xperlu sahkan

nora said...

kalau soalan 'setujukah anda' boleh ke kita jawab pro and con?

Anonymous said...

tq,sgt berguna utk interview sy 10/11 ni.mohon share :)

yati said...

bila agaknya kuar result???saya interview 1hb Nov,yg kami hairan sblum interview kami dipanggil untuk diberi soklan interview.2 soklan je bg tp jenuh nak mencari idea untuk jwb soklan tu.Yg ditanya hanyalah apa itu perhubungan perusahaan n kepentingannya n then die suh cari jawapan tu dulu,nnt masa intrview kena la huraikan idea anda dengan penuh kreatif..walaupun dh bg soklan siap2 tp msh lg xmampu memberi jawapan yg memuaskan hati interview..xpela kita tggu je la result yg klua

Anonymous said...

Nnt result dah kuar share la sapa yg dpt dan tpt yg diinterview haritu ye.

Anonymous said...

untuk makluman sya bru hubungi SPA...keputusan tidak akan dikeluarkan hari ini kerana pihak SPA belum menerima apa2 keputusan dari KSM...sila lihat dan layari webpage spa dari semasa ke semasa

Anonymous said...

Oohh ptt la cek dari pg tadi xdk pun keputusan..adehh nebes2..selagi xkuar result mcm beban plak..kalau dapat Alhamdulillah kalau xdapat xdk rezeki la kot..thanks yer for sharing ;-)

Anonymous said...

Bila la result nk kluar ni...huhu

Anonymous said...

Tu lar dok menunggu result dari sehari ke sehari bikin hati tak keruan....malu lak nak call SPA...Lamanye derang nak buat keputusan tuh

Anonymous said...

Knapa la result jawatan lain yg kluar...

Anonymous said...

Ada sesape yang call SPA tak tanye kenapa result tak kunjung tiba??? Takde lak pengumuman apa² tu yg heran bin ajaibnye...at least inform lak lewat ke apa..ni senyap je..ish²

Anonymous said...

Tau xpe..

Sofie said...

Intv kat mana tu yg siap bg soalan

HasNuL Hakim :) said...

assalamualaikum.., So...cik puteri..dapat tak jawatan untuk interview haritu?

puteri_kebayan said...

@hasnul hakim :)

tak dapat pun. huhu

p/s: sape dapat, meh share la..

HasNuL Hakim :) said...

Result pegawai perhubungan perusahaan S41 boleh tgk di sini :

http://domino.spa.gov.my/online/keputusan_temuduga.php

HasNuL Hakim :) said...

cik puteri..kawan saya pun tak dapat..huhuhu.., takpe..insyaallah ada rezeki lain.. :)

Anonymous said...

Salam.

Saya check, keputusan keluar macam ni "Tertakluk kepada Kelulusan Mesyuarat Suruhanjaya."

Yang lain pun dapat macam ni gak ke? atau saya je dapat macam ni..;)

Mony Basir said...

Wassalam
sy dapat and dia mengatekan tahniah kerana anda bjaya utk jawatan ini

Anonymous said...

Mony Basir~ Nanti dapat surat, boleh kasi taw dalam surat ade bagitau tempat posting or suruh dafta je. Maklumat ini penting untuk saya. TQ.

Anonymous said...

dapat. dalam umur 28.

Anonymous said...

apa yang dalam umur 28? huhuhuhu

Anonymous said...

salam. alhamdulilah. tahniah! anda berjaya dalam urusan temuduga. surat tawaran akan dikeluarkan spa. i,m nazri yusof. today i feel great. syukur.

Anonymous said...

tahniah untuk kawan2 yang dapat post pegawai perkhidmatan perusahaan. xpe, sementara x dapat keje yang diingini tu, wat je part time kat umah. saya wat part time keje online.insyaAllah akan berbaloi2, sekurang2nya dapat la rm 20 sehari. kdang2 lebih pun ada.jom la join saya kt sini. x tipu pun iklan ni..(*__*)

Contoh iklan:
==================================================
PEKERJA DI RUMAH DI PERLUKAN SEGERA
Gaji Sehingga RM1300 - RM3400 Sebulan

Syarat Kelayakan:
- Asas komputer & internet
- Microsoft Office (Words & Excel)
- Boleh menulis, membaca & faham B.Inggeris
- Komputer/Laptop
- Akses ke talian internet
- 18 tahun keatas
- Boleh bekerja tanpa pengawasan

Maklumat lanjut layari:
http://www.jobdirumah.com/farhanafiona

Anonymous said...

salam..sy calon simpanan untuk s41..sy dh dpt srt lntikan tetap.tp x de plak tarikh lapor diri..ada sape2 calon smpanan yg dh dpt surt x?

Anonymous said...

Saya pun dah dapat surat lantikan daripada SPA. Tunggu tarikh lapor diri dari KSM

Anonymous said...

Saya sudah dapat surat lantikan dari SPA dan KSM. Tarikh lapor diri 15/08/2013 dan 16/08/2013. Tapi..hehe ade tapinye..saya sudah lapor diri untuk DH 41..huhu

khai said...

Bstnye yg dh dpt surat..sy calon simpanan juga..tapi belum dpt ape2 surat...tempoh stahun smpai awal thn 2014 je...tahniah pd yg berjaye..di sini sy nk share kalo ade yg berminat nk berkedai farmasi sndiri..bleh wassap sy:0127031425(khai)..bleh juga singgah web tuahparamountDOTcom...tq

5zal said...

Petua terbaik, tanya pegawai yang bekerja di jabatan-jabatan tersebut. apa deskripsi tugas mereka.

Legasi Khai said...

Ada sesiapa calon simpanan 2013 dipanggil utk lapor diri 9 september 2016 ni?kepada yg dah pun bkerja di bidang ppp s41 ni blehla kongsi pengalaman beri tnjuk ajar nanti.

Legasi Khai said...

Ada sesiapa calon simpanan 2013 dipanggil utk lapor diri 9 september 2016 ni?kepada yg dah pun bkerja di bidang ppp s41 ni blehla kongsi pengalaman beri tnjuk ajar nanti.