31.5.12

Akta Apa Ni?

terlewat tahu. ada akta baru. eh tetiba jadi makin malas nak update blog kalau baca akta ni. hadoiii. pehal nak takut ngan bayang-bayang sendiri kah? namanya Akta Keterangan.
baca ni sikit:


Dengan media baru yang semakin popular, termasuk blog, Facebook dan Twitter, serta dalam usaha untuk menjadikan rakyat lebih bertanggungjawab terhadap aktiviti mereka di atas-talian, kini ia telah pun ditetapkan yang mana Akta Keterangan (Pindaan) 2012 bakal dikuat-kuasakan bermula esok, iaitu 1 Jun 2012.

Bagi yang tidak ketahui, melalui pindaan pada Akta Keterangan, ia menetapkan yang mana para pengguna Internet akan bertanggungjawab terhadap sebarang kandungan yang dihantar ke internet melalui rangkaian ataupun peranti mereka. Secara ringkasnya, sekiranya seseorang pengguna menghantar komen pada blog anda, halaman Facebook Page anda, tweetjack akaun Twitter anda, mahupun dengan “menumpang” talian WiFi anda, maka anda akan dipertanggungjawabkan terhadap sebarang perkara yang dikongsikan melaluinya.

Selain daripada itu, ia juga mengatakan yang mana sekiranya seseorang memulakan halaman Facebook, Twitter, blog mahupun sebarang perkara menggunakan nama dan gambar anda dan menerbitkan kandungan yang bertentangan dengan undang-undang serta memfitnah seseorang melaluinya, maka anda akan didapati bersalah, dan perlu membuktikan sebaliknya.

ok, dah. cukup penjelasan setakat tu. kalau nak tahu lebih lanjut, dengan segala hormatnya dipersilakan tanya pakcik GOOGLE apakah itu "AKTA KETERANGAN". ini lah negaraku tercinta, Malaysia. akta kalau tak lawak memang tak best. haha

No comments: